Most akkor mégsem olyan rossz ez a Raiffeisennek?

Vágólapra másolva!
Érdekes módon tegnap záporoztak a rossz hírek a Raiffeisentől (legalábbis szerintünk inkább rosszak), az HSBC pedig (vagyis nem egy holmi neve nincs befektetési bank) a korábbi semlegesről felülsúlyozásra javította a részvények ajánlását. Optimistábbak lettek a cég kilátásaival kapcsolatban. 
Vágólapra másolva!

Bár a Bloomberg adatbázisából az nem derül ki, hogy pontosan mikori az elemzés, azt lehet valószínűsíteni, hogy már a szerda esti bejelentés utánra datálódik az anyag. Ez azért olyan fontos, mert az elemző optimistábban látja a Raiffeisen kilátásait annak ellenére is, hogy igen nagy tőkeemelést és a magyar jelenlét fenntartását jelentették be.

Mivel tegnap a bejelentésekkel kapcsolatban mi inkább pesszimista véleményünknek adtunk hangot (már ami a rövid távú árfolyammozgást illeti), nem mehetünk el amellett, hogy az ezzel homlokegyenest mást tükröző HSBC lépést megpróbáljuk értelmezni. Nem lesz egyszerű dolgunk, ugyanis az elemzés anyagát sajnos nem tudtuk megszerezni, így kénytelenek vagyunk a sötétben tapogatózni.

Két eset lehetséges az ügyben. Az HSBC elemzője bár tisztában van azzal, hogy ezek kockázatokat jelentenek a részvény piacán, azokat hosszabb - az elemzés időtartamára vonatkozó - időtávon nem tartja annyira jelentősnek, hogy emiatt a már korábban kialakított véleményén változtatni kellett volna. Másrészt az is lehet, hogy a komment közvetlenül a bank bejelentésére reagál, amit egyszerűen csak pozitívan értékelnek.

Mivel szerintünk inkább kockázatai lehetnek - fontos hangsúlyozni, hogy rövid távon! és az árfolyamra nézve - a nagyságrendileg 50 százalékosra tervezett tőkeemelésnek, inkább egy utóbbi szcenáriót lehet érdemes jobban átgondolni. Már csak azért is, mert a kezdeti nagy mínuszokból szépen megvették tegnap a papírt, ami ma is emelkedéssel nyitotta a napot.

A Raiffeisen árfolyama (EUR) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Vagyis tegyük fel a kérdést: miért lehet, hogy a bejelentést nem is fogadják majd annyira negatívan?

  • Egyrészt lehet, hogy az Erste példájából kiindulva a piac már tanult abból, hogy a tőkeemeléssel végüli a bank tiszta lappal indíthat, egy fontos kockázati tényező nélkül. Könnyen lehet, hogy bár a tőkeemelés rövid távon valóban nagy kockázat, ezen a perióduson már hajlandóak áttekinteni a befektetők. Mivel az elemzések hosszabb távú szemléletben készülnek, ilyen időtávon a tőkeemeléssel járó tőkehelyzet javulás inkább pozitív hozadékokkal bírhat.
  • Nem szabad azt sem elfeledni, hogy a bank egy terjedelmes prezentációt is kirakott az oldalára, melyben azt ecsetelik, hogy a jövőben milyen költségcsökkentéseket várnak, és hogy a tőkemegfelelésük milyen lépések segítségével éri el a kívánatosnak tartott szinteket. A negatív hír mellé tehát egy pozitív jövőképet tudtak csatolni, ami szintén fontos érv tud lenni a rövid távú kockázatok feledtetésében.
  • Bár a magyar piacról nem vonulnak ki, az itteni veszteségeket még mindig bőven ellensúlyozni tudja a többi leánybank. Persze a kivonulásnak láthatóan jobban örültek volna a befektetők, a maradással viszont úgy érvelhetnek sokan, hogy legalább nem akarják nyomott áron elszórni a magyar eszközöket.

Fontos persze, hogy az HSBC jellemzően optimistább ajánlásokkal él a Raiffeisen piacán, mint például az elemzői konszenzus átlaga, ettől persze még érdemes átgondolni a lépésüket. Bár valóban sok indok szólhat a tőkeemelés elhanyagolható hatása mellett, azért szerintünk rövid távon továbbra is érdemes lehet az óvatosság. Mégis csak egy giga tőkeemelés előtt állunk, ami jó sok Raiffeisenre éhes pénzt elszívhat a részvény piacáról.

Forrás: Investor.hu