Majd mi eladjuk a Raiffeisent!

Vágólapra másolva!
Szinte megállás nélkül halad felfelé a Raiffeisen árfolyama a negatív hírek ellenére is. A tőkeemelés viszont tőkeemelés, így elérkezett az idő egy jó kis Raiffeisen shortra!
Vágólapra másolva!

A múlt héten Práger Tamás kollégám kiválóan rámutatott a Raiffeisen részvényeiben rejlő lehetőségekre, azóta az árfolyam a 28 eurós szintekről 31 euró fölé száguldott! (Szép volt Tomi!)

Most azonban elérkezettnek látom az időt, hogy megfordítsuk ezt a pozíciót és shortra menjünk! Az ok egészen egyszerű, az árfolyam annak ellenére emelkedett, hogy a cég egy brutális mértékű részvénykibocsátásra készül, a hírek 2-2,25 milliárd euróról szólnak, ami viszont jelentős hígulást kellene okozzon a részvénynél. Csak érzékeltetés képpen: a fenti árfolyamérték jelenlegi árakkal számolva 65-66 millió darab részvényt jelent, míg a jelenlegi részvényállomány 195,5 millió darab, illetve a Raiffeisen International kapitalizációja 5,9 milliárd euró (vs 2-2,25mrd euró).

Sem időben, sem térben nem kell messzire kalandoznunk, hogy találjuk egy hasonló példát. A másik nagy osztrák bankcsoport, az Erste éppen tavaly nyáron bocsátott ki új részvényeket, azonban „csupán” 660 millió euró értékben, illetve 35,2 millió darabot egyenként 18,75 eurós áron, ami az akkori kapitalizáció és részvényszám mindössze 8,88 százaléka volt. Vagyis a Raiffeisen esetében abszolút és relatív értelemben is jóval nagyobb a kibocsátás, ezért úgy gondolom, joggal élhetek azzal a feltevéssel, hogy az árfolyamreakciónak is legalább akkorának kell lennie, mint az Erste esetében volt.

Nézzük is meg hogyan reagált az árfolyam! A tényleges bejelentésre július 1-én került sor, de már június végéhez közeledve is jelentőset esett az árfolyam, nem utolsó sorban egy akkori profit warningnak köszönhetően, illetve az Erste már június 24-én is jelezte kibocsátási szándékát. A két tényező együttesen egy közel 20 százalékos zuhanáshoz volt elég, 24-ről 20-ig. A tényleges bejelentést követően aztán egy újabb 7 százalékos esést láthattunk egészen 18.74-ig.

A Raiffeisen esetében eddig nem hogy esést nem láttunk, de egyenesen felrobbant az árfolyam! Két hete még 26 eurónál is olcsóbban lehetett részvényt venni és bár az őrült rohanás után érezhető némi korrekció, az árfolyam még most is 30 euró felett van.

Meg kell jegyezni, hogy egy ilyen mértékű tőkeemelés persze hosszabb távon pozitív hatással is lehet a részvényre, hiszen a bank tőkeellátottsága jelentős mértékben fog javulni – az Erste például bő 1 hónap alatt dolgozta le a szörnyű esést -, de egy hasonló mértékű kibocsátást így is úgy is csak jelentős diszkonttal fog „lenyelni” a piac. Mivel úgy hírlik, hogy a Raiffeisennek sietős a dolga és a következő 1 hónapon belül nyélbe szeretné ütni a tranzakciót, ezért ha tetszik az ötlet, akkor nekünk sem szabad késlekedi és adjuk el a Raiffeisent!

A Raiffeisen árfolyama (Bécs) Forrás: Bloomberg, Investor.hu