Ma jön az igazság pillanata az Apple-nél

Vágólapra másolva!
Ma este érkezik piaczárás után az Apple gyorsjelentése, ami kiemelt figyelmet kap valamennyi piaci szereplőtől. Az előző negyedévhez hasonló képre számítunk: a várakozások továbbra sem szálltak el, amennyiben pedig tényleg úgy vásárolták az új termékeket, ahogyan a hírek alapján sejteni lehet, akkor könnyen pozitív meglepetés jöhet.Akár pozitívan, akár negatívan fogadja a piac a számokat, arról azonnal, tehát a piaczárás után egyből beszámolunk.
Vágólapra másolva!

Fontos mérföldkőhöz érkezik az Apple-sztori:

  • Jól sikerülhettek a karácsonyi eladások
  • A várakozások pedig vélhetően nem szálltak el túlságosan ahhoz, hogy a befektetőket totális sokként érje egy esetleges negatív meglepetés.

Ugyanakkor:

  • Továbbra is fennáll a gyorsjelentés előtti szoksásos bizonytalanság.
  • Negatív meglepetés esetén ebben a piaci hangulatban komoly ütést kaphat az Apple.

Ha jelentés, akkor bizonytalanság

Az utóbbi negyedévekhez hasonlóan a várakozások látszólag nem szálltak el, alapvetően alacsonynak számítanak. Az elemzők várakozásai beleesnek a hagyományosan konzervatív menedzsment által adott sávba, abszolút megvan tehát az esély a felülteljesítésre, ahogyan például arra az előző negyedévben is sor került. Az alábbi táblázatban összefoglaltuk azokat a főbb mutatókat, melyeket a gyorsjelentés közzététele pillanatában érdemes lehet figyelni:

Forrás: Bloomberg, CNN Money, Investor.hu

Ugyanakkor egyre bizonytalanabb a piaci hangulat, és a gyorsjelentés értelemszerűen negatív fordulatot is hozhat. A legutóbbi gyorsjelentés esetén például hiába teljesített a várakozások felett az Apple, a befektetők 2,5 százalékos mínuszba lökték az árfolyamot.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Csúcsra futhat az iPhone

Az iPhone értékesítések száma kiválóan alakulhat, köszönhetően az új 5C és 5S modelleknek, több mint 10 százalékkal szárnyalhatja túl az eddigi negyedéves csúcsot. Mivel korábban még nem dobott egyszerre két okostelefont a piacra az Apple, ezért kérdéses lehet, hogy a "dupla tűzerővel” mekkora értékesítést érhetett el. Ha lehet hinni az amerikai híreknek, akkor igen csak jól sikerült a technológiai cég számára a karácsonyi szezon.

Forrás: Apple, Investor.hu

Kedvező lehet az iPhone-ok számára az is, hogy sikerült megállapodni az utóbbi hetekben a China Mobile-lal, ami jelentős piacot jelenthet az Apple számára, igaz, csak a következő negyedévekben. Ezzel együtt az elemzők egyelőre meglehetősen megosztottak azzal kapcsolatban, hogy mennyire sikerült majd népszerűvé válni az olcsó kínai gyártók által uralt kínai okostelefon-piacon.

Ráadásul nem tűnik túlzónak az iPad értékesítésektől várt 24,6 millió darabos várakozás sem, tekintve, hogy tavaly is szinte ugyanennyit adtak el a negyedik negyedévben. A szolgáltatók és a különböző kiskereskedelmi üzletláncok adatai alapján igen sikeresek voltak a termékek a karácsonyi szezonban, ezzel pedig vélhetően sikerül majd ismét növekedési pályára állítani a szegmenst.

Forrás: Apple, Investor.hu

Ahogyan korábban, úgy várhatóan most sem okoznak majd nagy meglepetést az iPod és Mac eladások, főleg annak függvényében, hogy a teljes árbevételen belül meglehetősen marginális súlyt képviselnek. Utóbbiból 4,6 millió eladott darabot várnak az elemzők, míg az iPodok feltehetően egyre jelentéktelenebbé válnak.

A hangsúly a várakozásokon lehet

Az utóbbi 2-3 hónapokban már nem emelkedett tovább a negyedik negyedéves árbevételre vonatkozó elemzői konszenzus, valamint az EPS-re vonatkozó várakozások sem. Az nyereség vélhetően ismét növekedhet, több mint 1,5 százalékos EPS-növekedést remélnek az előző negyedévtől.

Ugyanakkor hasonló mértékű növekedést az árbevétel soron utoljára közel egy éve, míg bármilyen mértékű növekedést az EPS soron pedig utoljára közel másfél éve sikerült produkálni. A konszenzus tehát biztosra veszi, hogy az Apple nyereségének csökkenése véget ért az előző negyedévben. Ez növelheti annak az esélyét, hogy amennyiben mégsem lesz növekedés EPS szinten, akkor jókora mínuszba lökik a befektetők a részvényt.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Kulcskérdés lehet viszont a befektetők számára, hogy a menedzsment milyen várakozásokat tesz majd közzé a jelenlegi negyedévre. Elsősorban a bruttó margin lehet érzékeny pont, mivel az utóbbi negyedévekben főleg ennek zsugorodásával magyarázták legtöbben az Apple nagy részvénypiaci visszaesését.

A konszenzus egyelőre a menedzsment által megadott sávban található, ugyanakkor annak felső szárához közelebb. Bár a menedzsment korábban túlságosan konzervatív volt, az elmúlt negyedévekben pontosabb becsléseket tettek közzé, ami valamelyest növeli annak esélyét, hogy a konszenzushoz képest negatív reakció jöhet.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Megpattant az árfolyam

A technikai kép jelenleg nem fest annyira rosszul, az emelkedő trendvonal és az 50 napos mozgóátlag elég erős támasznak tűnik, ráadásul bármikor jöhet egy MACD vételi jelzést, és az RSI sem számít túladottnak.

Bár amikor november végén felhívtuk a figyelmet az Apple-ben rejlő lehetőségre, azóta szinte folyamatosan pluszban járt az Apple, az utóbbi hetekben mégis meredek lejtmenetbe kapcsolt a részvény. 530 dollár körül tudott csak fordulót venni az Apple, az emelkedő trendvonalnál, ráadásul 575 dollárnál is komoly ellenállás alakulhatott ki.

Az gyorsjelentést követően azonban komoly piaci mozgások is jöhetnek, egyik vagy másik irányba. ám véleményük szerint 525-526 dollár körüli árfolyamnál már látványosan sérülne a technikai kép. Amennyiben valaki rendelkezik nyitott pozícióval, azok számára célszerű lehet ennek a szintnek a közelébe helyezni a stop-loss megbízást, tekintettel a nagyobb kockázatokra.

Az Apple napi grafikonja (Nasdaq) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A gyorsjelentés feltehetően magyar idő szerint 22:30 perckor érkezik, az Investor.hu olvasói pedig egyből értesülhetnek majd a számokról, rövid elemzői kommentár keretében.