Lazítottak a gyeplőn a bankoknak

Vágólapra másolva!
Lazított a kidolgozás alatt álló bázeli tőkeáttételi követelményeken a bankfelügyeleti hatóság, miután több bank is arra hívta fel a figyelmet, hogy az eredeti elképzelések pont az alacsonyabb kockázatvállalású tevékenységeket büntetnék és a hitelezést, így pedig a gazdasági növekedést is kedvezőtlenül befolyásolná. 
Vágólapra másolva!
  • Tanulmányozva a rendelkezésre álló adatokat, a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság módosította az úgynevezett tőkeáttételi mutató számítási kritériumait, de a likviditási szabályok is változtak bizonyos jegybanki hitelek könnyebb elszámolhatósága érdekében.
  • A tőkeáttételi mutató esetében a derivatív pozíciókat és repo ügyleteket nettósítva veszik figyelembe (nem pedig a korábbiak szerinti bruttó értéken), de a mérlegen kívüli tételek meghatározásán is könnyítettek.
  • Az előírások az európai és amerikai bankokra egyaránt érvényben lesznek, függetlenül attól, hogy bizonyos számviteli elszámolási kérdésekben különbségek vannak a régiók között. Ez már csak azért is üdvözölhető, mert így sokkal könnyebben összehasonlíthatóak lesznek a mutatók alapján.
  • A szabályok továbbra is 3 százalékos tőkeáttételi mutatót írnának elő (aminél egyes országokban ambiciózusabb célok is vannak, például a briteknél a 4 százalékos javaslatok), melynek 2018-tól kellene megfelelniük. 2015-től azonban a bankoknak már folyamatosan kellene jelenteniük, hogy milyen szinten áll a mutató.
  • Az előírások egyelőre nincsenek kőbe vésve, a bázeli bizottság továbbra is várja z észrevételeket és javaslatokat, melyek fényében akár újabb változások is jöhetnek.
  • A tegnapi bejelentés mindenesetre kedvező a bankokra nézve, hiszen enyhíti a rájuk vonatkozó tőkekövetelményt.