Kínával is lepaktálhat a Gazprom

Vágólapra másolva!
Sajtóértesülések szerint hamarosan aláírhatják az orosz Gazprom és kínai tárgyalópartnere a gázszerződést. A Financal Times értesülései szerint egyre közelebb járnak a megállapodáshoz.
Vágólapra másolva!

Eredetileg 2013 végén kellett volna a kínaiaknak és az orosz Gazpromnak aláírniuk a gázszállításról szóló szerződést, de a nagyon régóta tartó tárgyalások még mindig nem zárultak le.

Némi remény csillant fel a Financial Times információi szerint, mivel a források úgy tudják, hamarosan megszülethet az egyezség. Az elmúlt hónapokban ugyanis a tárgyalások egyre intenzívebbé váltak.

A legnagyobb problémát - mint más esetben is - az árak jelentik. A források szerint 10-11 dollár lehet a kínai határnál az orosz gáz ára, amit a keleti partra szállítva 13 dollárba kerülhet brit termál egységenként.

Kína korábban azonban jelezte, hogy nem akar az oroszoknak többet fizetni a gázért, mint amennyit a türkmén gázért fizetik. A tárgyalások kezdetekor még nagyobb szüksége volt Kínának az orosz gázra, mint most. Azóta azonban vezetékek és LNG terminálok is épültek, így akár Katarból és Ausztráliából is tudnak gázt fogadni.

Forrás: Bloomberg