Kínán múlik a világ sorsa

Vágólapra másolva!
A legnagyobb bizonytalanság, amivel a világgazdaság farkasszemet néz manapság, az Kína jövőbeli útja, írja Soros György a Project Syndicate weboldalon. A világ legnépesebb országának jövője meghatározza majd az egész világgazdaság irányát.
Vágólapra másolva!

Túl gyors volt a kínai expressz

Kína jövőbeli útja az, ami a világgazdaság szempontjából a legmeghatározóbbnak tekinthet, nem pedig például az euró sorsa, írja Soros György magyar származású milliárdos a Project Syndicate weboldalon.

Kína növekedési modellje felelős az elmúlt években látott gazdasági növekedés tempójáért, és azért is, hogy most valamelyest elfogyott a lendület, írja Soros. A kínai modell a háztartások pénzügyi "elnyomásán" alapult, hiszen így lehetett az exporton és a beruházásokon keresztül fűteni a növekedést.

Ennek eredményeként azonban a háztartások fogyasztása a GDP 35 százalékára csökkent, és a kikényszerített megtakarítások már nem bizonyultak elég hatékonynak a jelenlegi növekedési modell finanszírozásához. A magas megtakarítások pedig a hitelfinanszírozás exponenciális növekedéséhez vezetett, amit nem biztos, hogy mindig a legmegfelelőbb beruházásokra fordítottak.

Habár találhatunk hasonlóságokat a mostani kínai helyzet, és a 2008-as válság előtti amerikai szituáció között, azért egy nagy külöbség van. Mégpedig az, hogy az USA-ban már a pénzügyi piacok kezdték befolyásolni a politikát, míg Kínában éppen a kormány irányítja a gazdaságot.

Forrás: Investor.hu

Közbelépett a vezetés

A kínai jegybank felismerte a helyzetet és 2012-ben intézkedéseket tett, annak érdekében, hogy csökkentsék a hitelnövekedést. Azonban tavaly nyáron, amikor már egyre inkább lassult a növekedés üteme, a kommunista párt átvette a kormányrudat. Például újra nagyobb fokozatba kapcsolta az acélipart, a központi bank pedig enyhített szigorúbb politikáján. Ennek meg is lett az eredménye, mivel az év második felében már jobb adatok érkeztek a kínai gazdaságból, novemberben pedig Peking újabb hosszú távú reformokat jelentett be.

A kínai vezetésnek minden oka meg volt arra, hogy elsőbbséget adjon a gazdasági növekedésnek a strukturális reformok felett, mert a strukturális reformok, ha fiskális szigorral együtt alkalmazzák, deflációs környezetbe taszítják a gazdaságot, véli a milliárdos.

Shenzheni repülőtér, Kína Forrás: AFP/Zhang Siling

De Soros szerint fel nem oldott ellentmondás van a jelenlegi kínai politikák között, ugyanis a gyáripar újraindítása egyúttal ismét felerősíti a külső adósság növekedését is, amit nem lehet néhány évnél tovább fenntartani. Azt, hogy ezt az ellentmondást hogyan és mikor oldják fel, annak nagy hatása lesz nemcsak Kínára, de az egész világgazdaságra nézve is.

Egy sikeres gazdasági álmenet Kínában valószínűleg együtt járna politikai változásokkal is, míg sikertelenség esetén megrendülhet a bizalom az országban, ami beláthatatlan következményekkel is járhat.