Kínai kézbe kerülhet a Vodafone

Vodafone
Vágólapra másolva!
Újabb pletyka ütötte fel a fejét a Vodafone felvásárlásával kapcsolatban. A legfrissebb hírek szerint ugyanis a világ legnagyobb mobiltársasága, a China Mobile szeretne tulajdonossá válni, míg a korábbi érdeklődő, az AT&T úgy néz ki, hogy visszaléphet. A befektetők utóbbinak egyelőre nem nagyon örülnek, hiszen az amerikai cég érdeklődése szolgáltatta a felvásárlási sztorit.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb mobilcége érdeklődik a Vodafone iránt, a Mail on Sunday értesülései szerint ugyanis a China Mobile 5-20 százalékos részesedés vásárlását fontolgatja Európa egyik meghatározó távközlési cégében.

A kínaiak ezen kívül még egy közös vállalakozást is létre kívánnak hozni a brit telekomcéggel, kiaknázva az afrikai piacban rejlő potenciált, ahol a Vodafone igen erős piaci jelenléttel bír. Nem ez lenne a két vállalat első közös próbálkozása, tavaly ugyanis együttes erővel szerették volna megvetni a lábuk a mianmari távközlési piacon. Végül azonban elvetették az ötletet, mivel nem tartották volna kifizetődőnek az üzletet.

A világ legnagyobb mobilszolgáltatóinak ügyfélállománya 2013 szeptember végén Forrás: Investor.hu

Biztosak azonban korántsem lehetünk a frigyben, a Vodafone-nál nem meglepő módon nem kívántak nyilatkozni az ügyben, míg a Chine Mobile-t nem sikerült elérni a napilap beszámolója szerint. Ráadásul több Citybeli elemzői is kételkedik a bevásárlással kapcsolatban.

Egy másik érdeklődő, az amerikai AT&T éppen ma jelentette be, hogy nem tervezi a Vodafone felvásárlását, pedig az elmúlt hónapokban többször is ettől a tranzakciótól visszhangzott a nemzetközi sajtó. Igaz, legutóbb már inkább a francia Orange-zsal boronálták össze az AT&T-t.

A befektetők nem díjazzák az AT&T visszalépését, hiszen eddig az amerikai telekomcég érdeklődése szolgáltatta a Vodafone felvásásrlási sztoriját. Ennek megfelelően több mint 5 százalékot csökkent a mai kereskedés során a brit telekompapír árfolyama.

Vodafone napi grafikon (London) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A Vodafone sem tétlenkedik

A Bloomberg legfrissebb információ szerint a spanyol kábeltelevíziós piacon is terjeszkedne a Vodafone, a legutóbbi németországi akvizíciót követően. Állítólag heteken belül bejelenthetik a Grupo Corporativo ONO felvásárlását. Persze ez az ügylet sem vehető készpénznek, hiszen az ONO tulajdonosai korábban arról beszéltek, hogy az elsődleges céljuk a cég tőzsdére vitele lenne.

Az FGA/MG Valores elemzőcég szerint a Vodafone célpontja 6,4 milliárd euróra értékelhető. Erre pedig vélhetően bőven lesz kerete a brit telekomcégnek, hiszen még tavaly egyezett meg amerikai partnerével, hogy 130 milliárd dollár fejében értékesíti közös leányukban, a Verizon Wirelessben meglévő 45 százalékos pakkját.

Ezen kívül azonban további célpontjai is lehetnek a szigetországi telekomóriásnak. Január elején még arról számoltunk be, hogy a Tata telekommunikációs egységének megvétele került kilátásba, aminek révén a Vodafone vállna a legnagyobb indiai távközlési céggé.

Érdemes azt is kiemelni, hogy nem csak a Vodafone került a befektetők célpontjába, mint felvásárlási célpont. Nemrégiben mi is értékeztünk arról, hogy Amerika után rövidesen az európai távközlési szektorban is kezdetét veheti a felvásárlási hullám.