Berobbant a Lufthansa

Vágólapra másolva!
Valósággal berobbant a Lufthansa árfolyama, miután a cégtől kedvező hírek láttak napvilágot az idei év teljesítményére vonatkozóan. Ezekből azt lehet leszűrni, hogy mégiscsak jól haladhat a légitársaság reorganizációs programja.
Vágólapra másolva!

Jó évet vár a Lufthansa

A pénteki kereskedés valósággal kilőtt a Lufthansa árfolyama, miután a cég közölte, hogy idén lényegesen alacsonyabb üzemanyagköltséget vár, emiatt pedig az egy utasra jutó költségekben is mérséklődésre számít. A bevételek terén stabil évet vár 2014-től, míg kapacitását öt százalékkal tervezi növelni, úgy hogy közben ülőhely-kihasználtságában is kisebb javulást vár, ez pedig szintén jó hatással lehet az eredményességre is.

Az üzemanyagköltségek 6,9 milliárd eurót tehetnek majd ki, ami nagyjából 200 millió euróval alacsonyabb, mint a tavalyi évre vonatkozó előzetes számok. Ezt a hadrendbe állított új Boeing és Airbus gépek segíthetik elérni, mivel az új repülők kevesebb üzemanyagot használnak.

Forrás: Investor.hu

Emellett az egy utasra jutó költségek két százalékkal csökkenhetnek a „Score” reorganizációs programjának köszönhetően, amivel a társaság célja, hogy jelentősen növelje hatékonyságát. A „Score”-tól azt várja a német légitársaság, hogy annak keresztül vitelével 2015 végéig 2,3 milliárd euróra tudják növelni a működési eredményt, ami igen ambiciózus cél, hiszen a 2013-as évre az elemzői konszenzus 752 millió eurós működési eredményt prognosztizál.

Forrás: Investor.hu

A legújabb hírek szerint a „Score” projekt költségei idén megegyezhetnek a korábban várttal (300 millió euró), viszont 2015-ben alacsonyabbak lehetnek a prognosztizált 100 millió eurónál. Ezt már csak azért is üdvözölhetik a befektetők, mivel tavaly októberben a társaság profitwarningot közölt, amiből azt lehetett leszűrni, hogy nem úgy haladnak a reorganizációval, ahogyan azt tervezték.

Azonban a mostani hírekből talán arra lehet következtetni, hogy mégis sikeres lehet racionalizálás. Tavaly ősszel a cég bejelentette, hogy a Frankfurton és Münchenen kívüli európai forgalmát fapados cégéhez, a Germanwings-hez tereli, mivel ezeken nem tudott elérni már profitot a cég. Emellett elbocsátásokat is keresztülvisz a Lufthansa, hosszabb távon pedig szeretné elérni, hogy Európa első „öt csillagos” légitársasága legyen, válaszolva az ázsiai és közel-keleti cégek kihívásaira. Ha ezt a célt sikerrel tudná abszolválni a légitársaság, az pedig szintén emelné nyereségességét, mivel a prémium jegyeken sokkal nagyobb haszonra tesz szert.

Még lehet út felfelé

Természetesen ez még nem jelenti azt, hogy biztosan el is éri a kitűzött célokat a társaság, de a most megjelentek alapján biztatónak tűnik a kép, amit az árfolyamreakcióban is láthatunk.

A jó hírekre a Lufthansa papírja a tavalyi csúcsok közelébe ugrott hét százalékos pluszával, és jelentősen eltávolodott az elmúlt időszakban komoly ellenállást jelentő 16 eurós szinttől. Innen pedig akár a 18 euró elérése sem lenne elképzelhetetlen, ami már igen masszív, több éves csúcs elérését jelentené.

Lufthansa (Xetra) napi grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu
Lufthansa (Xetra) heti grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu