Kezdhetünk örülni? A vészmadár is optimista lett

Vágólapra másolva!
Idén a tavalyinál magasabb lehet a világgazdasági növekedés az örök pesszimista és vészjóslós előrejelzéseiről ismert Nouriel Roubini szerint - írja a CNBC. 
Vágólapra másolva!

Igazán örömteli, ha már az örök pesszimista Roubini, a neves és elismert közgazdász is optimizmusának ad hangot a világgazdaság kilátásaival kapcsolatban. Roubini szerint:

  • Idén mérsékelt üteműre, 1,9 százalékra gyorsulhat fel a világgazdasági növekedés a 2013-as szerényebb bővülési ütemről. Ez elsősorban a továbbra is támogató monetáris politikának, a magánszektor hitelállományának csökkenésének és a kisebb fiskális szigornak lesz köszönhető.
  • A fejlett országok javulásának köszönhetően nőhet az import a fejlődő régiókból, amiből ezek a feltörekvő országok is profitálhatnak.
  • Az eurózóna összeomlásának, Amerikában egy újabb kormányzati leállásnak és adósságplafon-küzdelemnek, a kínai gazdaság lefékezésének már jóval kisebb az esélye, mint tavaly.
  • Ugyanakkor a fejlett gazdaságok még idén sem fogják elérni a potenciális növekedési ütemüket, de az amerikai palaforradalom, az amerikai munkaerőpiac és lakáspiac fokozatos javulása mindenképpen bizakodásra ad okot.
  • A feltörekvő régiók közel 5 százalékos gazdasági növekedést érhetnek majd el átlagosan. A feltörekvő országokban a városiasodásnak és iparosodásnak köszönhetően egyre erősebbé válik majd a középosztály, ami a fogyasztás növekedésén keresztül fejtheti ki jótékony hatását a gazdasági növekedésre.

Roubinivel kapcsolatos további cikkeink: