Vágólapra másolva!
Szép technikai kép bontakozott ki két nagy ipari konglomerátum, a német Siemens és az amerikai General Electric piacán. Kedvező hozam-kockázat arány mellett tudunk most piacra lépni, akár szép hozammal is kecsegtethetnek a papírok.
Vágólapra másolva!

Egy jó ideje tartó nyerő széria újabb mérföldköveként futott a napokban lokális csúcsra a Siemens árfolyama. Ennél kívánni sem tudnánk szebb technikai képet, hiszen a kitörési szintet most teszteli vissza az árfolyam, ami ha képes megtartani a papírt, újabb lendületet is adhat a hegymenethez.

A tavaly nyár óta tartó emelkedő trendvonal is itt húzódik, ami még több erőt adhat a fordulathoz. A heti grafikon szerint jó esetben a legközelebbi 106,5 eurós ellenállás is elérhetővé válhat, ami a mostani szintekről 8,5 százalékos emelkedést jelenthet.

Siemens heti grafikon (Xetra) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A stop loss szintet ráadásul megfelelő közelségbe tudjuk húzni, így a potenciális veszteségeink mértékét is alacsonyan tarthatjuk. A kitörési szint ugyanis már támaszt jelent, ráadásul az 50 napos mozgóátlagnak és az emelkedő trendvonalnak sem szabadna elesnie, így ha ezek alá, 95 euróra rakjuk a stopot, úgy mindössze 3,2 százalékos veszteséget kockáztatunk. A hozam-kockázat arányunk tehát még így is meglehetősen magas, 2,7-es.

A napi grafikonon mindenesetre az emelkedő trendcsatorna felső széle még potenciális veszélyt jelenthet, ami 103 euró környékén akár meg is állíthatná a papírt. Ilyen, rövidebb távú kereskedési lehetőségben gondolkozva érdemes a stopot is feljebb rakni, akár közvetlenül az 50 napos mozgóátlag alá, 96 euróra. Így szintén kellően magas, 2-es feletti hozam-kockázat arányt kapunk a vásárlással.

Siemens napi grafikon (Xetra) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Nemcsak a Siemens, hanem a másik nagy ipari konglomerátum, a General Electric is 2008-as csúcsokra kapaszkodott. Egy erős emelkedő trendben vagyunk, ráadásul a papír kisebb elbizonytalanodása most jó alkalmat teremthet a vásárlásra. Az 50 napos mozgóátlag és a rövidtávú emelkedő trendvonal ugyanis megfordíthatják az árfolyam csökkenését, márpedig ilyen esetben kedvező hozam-kockázat arányú beszállási szintnél vagyunk.

General Electric heti grafikon (NYSE) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A következő, 29-30 dolláros ellenállásokig ugyanis az árfolyam 7,4-11 százalékos emelkedést mutathat, a veszteségeinket viszont 26 dollárnál, vagyis 3,7 százalékkal lejjebb érdemes lehet elvágni. Ha megvesszük most a papírt, ezek alapján legalább kétszer akkora nyereséget zsebelhetünk majd be, mint amekkora a potenciális veszteségünk mértéke.

General Electric napi grafikon (NYSE) Forrás: Bloomberg, Investor.hu