Jóval kevesebben élnek vissza a bankkártyával

Vágólapra másolva!
A Világgazdaság ma reggeli cikke szerint az elmúlt három évet felölelve kiugróan magas volt a csalások száma 2012 második félévében, ez a helyzet javult jelentősen 2013 első félévére.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank szolgáltatta adatok szerint 2013. első félévében a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal összesen 6838 darab visszaélést követtek el 253,5 millió forint értékben, írja a vg.hu. A nemzetközi forgalomban elkövetett visszaélések aránya tovább emelkedett, így a hazai kibocsátású kártyákkal elkövetett visszaélések 82,9 százaléka, valamint ezek értékének 86,6 százaléka kapcsolódott külföldi tranzakciókhoz.

Ezzel egyidejűleg sajnálatos módon megemelkedett – 4736 esetről van szó, ezek értéke pedig 157,8 millió forint – az olyan bankkártya-visszaélések száma, amelyekhez nem kell maga a kártya, ez elsősorban az internetes környezetet jelenti. „2013. első félévében a hazai kibocsátású kártyával lebonyolított visszaélések több mint kétharmada valósult meg ezen a módon. A hazai elfogadóhálózatban az ilyen típusú visszaélések aránya alacsonyabb volt, az összes visszaélés 37,6 százalékát, valamint értékük 40,7 százalékát tették ki”, írja a vg.hu.

Ami a tranzakciókat illeti, minden 10 000 esetre jut 33 visszaélés. „Biztató, hogy ez alacsonyabb az előző félévi adatoknál, így a visszaélések számához és értékéhez hasonlóan szintén csökkenés figyelhető meg. Az elfogadói oldalon mindössze a tranzakciók 0,0004 százalékánál valamint a lebonyolított forgalom értékének 0,001 százalékánál történt visszaélés. A hazai kibocsátású kártyákkal elkövetett visszaélések kapcsán leírt kár 235,5 millió forintra csökkent az első félévben. A leírt kár korábbiakhoz képest nagyobb részét, 28 százalékát (66 millió forintot) viselték a kártyás tranzakció elfogadójával kapcsolatban álló pénzforgalmi szolgáltatók, míg a kibocsátók által viselt veszteség aránya 53,2 százalékra csökkent. A hazai elfogadói hálózatban elkövetett visszaélésekből származó veszteség 33,9 millió forintra csökkent, amiből a kibocsátókra terhelt veszteség aránya 79,3 százalékra emelkedett, véli a Világgazdaság.