Jön az újabb európai kábelcsata

Vodafone napi grafikon (London)
Vágólapra másolva!
Nagyon úgy néz ki, hogy folytatódik az európai kábeltelevízós piacon a felvásárlási hullám. Az elmúlt években meghatározó szerepet betöltő Vodafone és Liberty Global ismét egymásnak feszülhet, ezúttal egy spanyol cég kegyeiért szállhatnak harcba.
Vágólapra másolva!
  • Rövidesen újabb csatát vívhat meg egymással a Vodafone és a UPC amerikai anyavállalata, a Liberty Global. A két telekommunikációs mamutcég ezúttal a spanyol ONO kábeltelevíziós társaságot nézte ki magának.
  • Legutóbb Németországban feszült egymásnak a Vodafone és a Liberty. A Kabel Deutschland kegyeiért folyó versenyfutás végül a brit telekomcég győzelmével zárult, a Vodafone ugyanis 7,7 milliárd euró kínált fel célpontjáért.
  • Közel hasonló méretű üzlet lehet az ONO felvásárlása is, a korábban tőzsdére igyekvő céget 6,4 milliárd euróra értékelték a Bloomberg forrásai szerint. Ennél azonban magasabb áron is elkelhet a kábeltársaság, a Financial Times beszámolója szerint ugyanis a Liberty 7 milliárd eurós vételi ajánlat tételét fontolgatja. A Vodafone részéről egyelőre nem kommentálták, hogy vajon tesznek-e ajánlatot az ONO-ra, vagy egyéb európai kábeltelevíziós vállalatra.
  • A Liberty számára az elmúlt évtizedben igen mozgalmas volt, hiszen csak Európában mintegy 50 milliárd dollárt költött el felvásárlásokra. A legutolsó tranzakciót éppen a héten jelentette be, a holland Ziggót mintegy 10 milliárd dollár fejében kebelezi be. A belga Telenet bekebelezésével azonban egyelőre meggyűlik a baja a cégnek, eddig „csupán” 58 százalékos részesedést tudott összegyűjtögetni.
A Liberty Global működési területe Forrás: Liberty Global, Investor.hu
  • A Vodafone sem tétlenkedett a kábeltelevíziós felvásárlások terén, ráadásul ne feledjük, hogy rövidesen igen sok pénz ütheti a telekomcég markát, hiszen tavaly a Verizon Communications megvásárolta a közös amerikai leányuk Vodafone-nál lévő csomagját is 130 milliárd dollárért. Jelenleg a versenyhivatal döntésére várnak a felek.
  • Azt hogy végül ki nyerheti az ONO-ért folyatatott küzdelmet még korai lenne megjósolni, de vélhetően a verseny igen kiélezett lehet a korábbi csatákból kiindulva.
  • A Liberty érdeklődésének napvilágra való kerülését követően közel 2 százalékos pluszban zárt a részvény, de a Vodafone befektetői sem ijedtek meg, 1,5 százalékot emelkedett az árfolyama. Ezzel lassacskán, de visszatölti az árfolyamgrafikonján héten keletkezett rést, ami azután keletkezett, hogy a Verizon ideiglenesen visszalépett a brit cég felvásárlásától.
Vodafone napi grafikon (London) Forrás: Bloomberg, Investor.hu
Liberty Global napi grafikon (Nasdaq) Forrás: Bloomberg, Investor.hu