Jó hírek érkeztek a költségvetés felől

Vágólapra másolva!
Ahogy Varga Mihály a múlt héten is jelezte, teljesülhetett a 3 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánycél 2013-ban - tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium.
Vágólapra másolva!
  • Az államháztartás központi alrendszerének tavalyi hiánya 929,2 milliárd forintot tett ki. 2012 végén 876,3 milliárd forintnyi volt a deficit.
  • Az államháztartás központi alrendszerén belül 979,7 milliárd forint volt a hiány, az elkülönített állami pénzalapoknál viszont 50,5 milliárd forintos többlet keletkezett tavaly év végén. A társadalombiztosítás pénzügyi alapjai nullszaldósan zárták a 2013-as évet.
  • 2013-ban 2012-höz képest magasabb összegben alakultak egyes adóbevételek, pl. az általános forgalmi adó, a személyi jövedelemadó, a regisztrációs adó, valamint a pénzügyi szervezetek különadója. Emellett jelentős összeget tett ki az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek mérlegsoron a frekvenciahasználati jog meghosszabbításáért fizetett összeg is.
  • A kiadási oldalt tekintve többletkiadást eredményezett, hogy az önkormányzati feladatok és azok finanszírozása több területen átkerült az államháztartás központi alrendszerébe. Ennek következtében a központi költségvetés december végi kiadásai magasabb összegben teljesültek, mint tavaly.
  • Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter már a múlt héten is jelezte, hogy a vártnál jobban alakult tavaly a költségvetés helyzete.