Új Bill Gatesek a Jászságból

Vágólapra másolva!
A jászfényszarui iskolában extramodern technológiával felszerelt tanosztályt építettek. Az 5/a padjain már nincsenek könyvet és füzetek, és a tanár is táblagépet használ. Mindez azonban csak egy osztályban van így, és azt is adományból hozhatták létre.
Vágólapra másolva!

Két hónapja kísérleti osztály lett a jászfényszarui általános iskolában az 5/a. A gyerekek a nap döntő részét nem az iskolaépületben, hanem a Rimóczi kastélyban, a város egyik felújított, egykor egy gazdag parasztcsalád által épített, ma már önkormányzati tulajdonban lévő házában töltik. Az itteni tanórákon nem használnak papír alapú tankönyveket, a padokon csak táblagépek és a hozzájuk tartozó billentyűzetek sorakoznak. A tanár is csak a saját tabletjét használja, a közös munkát pedig a falon lévő nagy digitális oktatótáblán követi az osztály.

Míg Magyarországon sokszor előfordul, hogy a nagy értékű hardver csak díszlet, amelyet azért rendeltek, mert éppen erre lehetett uniós pénzt pályázni, itt minden tantárgyhoz van megfelelő szoftver, és a tanárokat is kiképezték a használatukra. Nem csak az informatika, hanem a biológia vagy a magyar óra is táblagépekkel vezérelt, az 5/a nem szakkörszerűen, hanem a mindennapi tanrendnek megfelelően tölti itt a napjait. Ám jelenleg a város 500 általános iskolása közül csak a 5/a osztály ugrott nagyot a jövőbe. Rajtuk kívül a kastélyban még egy ugyanilyen tantermet alakítottak ki, ezt más osztályok alkalomszerűen veszik igénybe, így jelenleg összesen mintegy százan tanulhatnak itt. Az épületben helyet kapott egy fiatal munkanélkülieket képző oktatóhelyiség is.

Jászfényszaru aligha tudta volna ezt önerőből előteremteni, a lehetőséget elsősorban annak köszönheti, hogy a környék legnagyobb foglalkoztatója, a dél-koreai Samsung kirakatprojektje lehet. „Legyetek ti a következő Bill Gatesek vagy Steve Jobsok” – kívánta az iskolásoknak a megnyitón Nam Kwan-Pyo, Dél-Korea magyarországi nagykövete. A szomszéd szobában egy másik amerikai híresség, Britney Spears Femme Fatale koncertturnéjának tűéles videója pergett egy gigantikus képernyőn, a házban ugyanis helyet kapott egy Samsung bemutatóterem is. A hely kereskedelmi jellege egyébként nem túlzó, és bár gyakran lehet a kék céges logókba ütközni, összességében nem agymosóan márkázott az épület.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyire tekinthető a magyar valóságtól elrugaszkodottnak, ha más városok is ilyen körülményeket szeretnének biztosítani a tanulóiknak. A projekt pénzügyi részleteiről azonban az érintettek nem nyilatkoztak, Győriné Czeglédi Márta polgármester csak annyit árult el, hogy az épület megfelelő felújítása körülbelül 50 millió forintba került, amit fele részben a Samsung vállalt, a város pedig uniós pályázaton elnyert forrást is felhasznált az önerő biztosítására. A fenntartás költségei a polgármester szerint „nem vágják földhöz a várost”, részben azért, mert ennek a felét is a dél-koreaiak állják. A Samsung biztosít minden eszközt, és azt is vállalta, hogy nem hagyja elavulni a gépeket, idővel lecseréli az éppen legmodernebb konstrukciókra.

A két tanteremben összesen 32 tabletet és 2 nagyméretű okostáblát helyeztek el, ezeket helyi hálózat köti össze és saját szerverek szolgálják ki. „Ez egy mintaprojekt, a Samsung társadalmi felelősségvállalásának része, ha nem egy egész kastélyt kell felújítani, csak például egy intelligens osztálytermet kell berendezni, az jóval olcsóbban kihozható” – mondja Gere Ferenc, a Samsung projektmenedzsere.

Azonban így is tízmilliós tételről lehet szó, ami arra utal, hogy hasonló segítség nélkül egy településnek nem lenne könnyű ezt a mintát követni.