Itt a lehetőség az amerikai kötvényekben

Vágólapra másolva!
Az amerikai gazdasági növekedés felpörgése, a Fed kötvényvásárlási programjának a csökkentése és az esetlegesen megemelkedő infláció miatt a kötvényhozamok tovább emelkedhetnek az USA-ban. Emiatt a kötvényhozamok emelkedéséből jelentősen profitálhatunk 2014-ben.
Vágólapra másolva!

Pro..

  • Javulnak az amerikai növekedési kilátások
  • Erősödik a munkaerőpiac
  • Befejeződhet 2014-ben a Fed kötvényvásárlási programja
  • Az amerikai kötvényalapokból áramlik ki a tőke
  • 1994 óta először lett veszteséges a PIMCO kötvényalapja

és kontra

  • A Fed nem csökkenti tovább a kötvényvásárlásokat
  • Nem nő kellő mértékben az amerikai gazdaság
  • Újabb válság esetén könnyen menedékek lehetnek az amerikai kötvények

Hatalmas trendforduló előtt a 10 éves kötvény

1980-as évek óta tartó csökkenő trendet szakíthatja meg az amerikai 10 éves kötvényhozam, ugyanis a 1,5 százalék körüli szintekről 3 százalékig ralizott a hozam a havi grafikon alapján.

Többször is kísérletet tett már arra a kötvényhozam, hogy véget vessen a trendnek, de az elmúlt években rendre kudarcba fulladtak ezek a kísérletek. Legutóbb 2006-2007-ben próbálta megszakítani a lejtmenetet a hozam.

Sikeres kitörés esetén lendületes hozamemelkedés jöhet, a havi grafikon alapján a 4 százalékos szint elérése sem zárható ki, ahol egy ellenállásszint és a 200 hónapos mozgóátlag is látható.

Ne feledjük el, a kötvény árfolyamának emelkedése azt jelenti, hogy a hozama esik, az árfolyam esése pedig azt jelenti, hogy a hozama nő.

10 éves kötvényhozam (havi grafikon, %) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A heti grafikon szerint azonban már egy csökkenő trend megroppant a kötvényhozam grafikonján. 2013 második felében a 200 hetes mozgóátlag fölé, majd a trendvonal fölé szökkent a hozam.

Tankönyvbe illő visszatesztet lehet látni a heti grafikonon, a trendvonalat és a 200 hetes mozgóátlagot is megérintette a hozam és onnan indult meg a 3 százalékos szint irányába.

Hosszabb távon pozitív jelzés lehet, ha az 50 hetes mozgóátlag alulról metszi a 200 hetes mozgóátlagot. Bár, mivel az 1980-as évek óta masszív csökkenő tendenciát mutat a hozam, így az utóbbi évtizedek során nem adott mindig jó indikációt ezen mozgóátlagok keresztezése.

Ha sikerül 3 százalék fölé kerülnie a 10 éves kötvényhozamnak, akkor 3,65 és a 4 százalékos szintek is elérhetők a grafikon szerint.

10 éves kötvényhozam (hetigrafikon, %) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Még közelebbről megnézve egy füles csésze szerű alakzat látható a charton. Ugyan a napi grafikonon a csésze méretéhez képest kicsinek mondható a fül része, de mozgás kísértetiesen hasonlít a formációra.

A 3 százalékos szint áttörése esetén első körben a 4 százalék körüli szintek lehetnek elérhetők, de a füles csészéből számolható célár a 4,6 százalékos szintnél húzódik. Az előbbi, 4 százalékos szintet tűzzik ki célárnak.

10 éves kötvényhozam (napi grafikon, %) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az erősödő amerikai gazdaság lehet a "ludas”

Az amerikai gazdaság egyre jobb formában van, az amerikai munkanélküliségi ráta 7 százalékra csökkent november végére, holott 2009-ben 10 százalékon állt a mutató.Az amerikai GDP is lendületesen bővül, jóval nagyobb ütemben, mint ahogyan az elemzők számolnak. A harmadik negyedéves GDP a harmadik olvasata 4,1 százalék volt (évesített), holott az elemzők csak 3,6 százalékos növekedést vártak és a legelső olvasatban még csupán 2,8 százalék volt az érték.

Az elemzők az elmúlt hónapok során drasztikusan visszavágták a negyedik negyedéves növekedésre vonatkozó előrejelzéseket, és most már csupán 1,5 százalékos növekedést jósolnak a január 30-án megjelenő adattal kapcsolatban. A csökkenés hátterében az októberi kormányzati leállások állnak, de könnyen lehet, hogy a túlságosan pesszimisták az elemzők, ahogyan voltak a harmadik negyedévvel kapcsolatban is.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Azt is érdemes kiemelni, hogy jelenleg 2,5-3,2 százalék közötti évesített növekedést jósolnak az elemzők a következő negyedévekre, ami nem mondható alacsonynak. Ugyanakkor a válság előtti években nagyobb növekedésre is képes volt az amerikai gazdaság.

Némi infláció is felüti a fejét az USA-ban a munkaerőpiac javulásával és a gazdaság erősödésével párhuzamosan. Az utóbbi években a nyersanyagpiaci termékek sem emelkedtek, így az alapanyagok oldaláról nem látható inflációs nyomás. Ugyanakkor ennek a trendnek akár már idén is vége szakadhat, ráadásul a növekvő foglalkoztatottság révén keresletbővülést is el lehet képzelni.

Az elemzők ugyanakkor továbbra is csökkenő inflációs nyomással számolnak, az elmúlt hónapok során sorra esett vissza a konszenzus. Amennyiben túlzóan pesszimisták lettek a szakértők, könnyen születhet meglepetés az infláció oldalán, erre pedig hozamemelkedéssel reagálhat a piac.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A fentebb említett folyamatok alapján pedig arra lehet számítani, hogy a Fed folytatja a kötvényvásárlási programjának a csökkentését, amit decemberben kezdett meg. Akkor a havi 85 milliárd dolláros vásárlásokat 75 milliárd dollárra vágták vissza. A kötvényvásárlások csökkenése miatt a Fed jelenléte a kötvénypiacon is csökkenhet, így vételi oldalról egy állandó vevő is kieshet. A következő hét ülés során havonta 10 milliárd dollárral csökkenti majd a Fed a kötvényvásárlások ütemét a Bloomberg konszenzusa szerint.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy probléma esetén a Fed kész újra aktívan beavatkozni, tehát előfordulhat olyan eset is, hogy növelik a kötvényvásárlásokat. Ez pedig hozamcsökkenéssel járhat.

Áramlik ki a tőke a kötvényalapokból

Az USA-ban az elmúlt hónapok során folyamatosan vonták ki a befektetők a pénzüket a kötvényalapokból, legalábbis ez derül ki az ICI kumulált adataiból. A kötvénypozíciók leépítése is magyarázhatja részben a hozamemelkedést.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

További tőkekivonást sem lehet kizárni (ami a kötvények eladásával járhat együtt, így a hozamok emelkedhetnek), mivel az amerikai kötvényalapok nem túl jó teljesítménye miatt a befektetők a jól szereplő termékek – így a részvények – irányába pozícionálhatják magukat. A Bill Gross nevével fémjelzett Pimco Total Return Fund például 1994 óta az első veszteséges évét érte el 2013-ban. Ez egyébként a legnagyobb kötvényalap a világon.

Hogyan kereskedhetünk?

Az amerikai hosszabb lejáratú kötvényhozamok emelkedésére az Investor Trader kereskedési rendszereiben elsősorban ETF-kkel lehet reagálni, a kötvények eséséből profitáló ETF-ek révén:

NYSE Arca

  • Proshares Short 7-10 Year Treasury (TBX): Egyszeres tőkeáttétellel rendelkező, dollárban kereskedett short ETF, ami a 7-10 éves kötvényhozamok emelkedéséből profitál.
  • roshares UltraShort 7-10 Year Treasury (PST): Kétszeres tőkeáttétellel rendelkező, dollárban kereskedett short ETF, ami a 7-10 éves kötvényhozamok emelkedéséből profitál.
  • Proshares Short 20+ Year Treasury (TBF): Egyszeres tőkeáttétellel rendelkező, dollárban kereskedett short ETF, ami a 20 évnél és annál hosszabb lejáratú kötvényhozamok emelkedéséből profitál.
  • Proshares UltraShort 20+ Year Treasury (TBT): Kétszeres tőkeáttétellel rendelkező, dollárban kereskedett short ETF, ami a 20 évnél és annál hosszabb lejáratú kötvényhozamok emelkedéséből profitál.
  • Direxion DLY 20+ Y Treasury Bear 3X (TMV): Háromszoros tőkeáttétellel rendelkező, dollárban kereskedett short ETF, ami a 20 évnél és annál hosszabb lejáratú kötvényhozamok emelkedéséből profitál.

InvestorWeb: a Tőzsdei megbízások / Vétel Normál menüpont alatt a Tőzsde legördülő menüből válassza ki az NYSE Arca-t, majd pedig az Értékpapír legördülő menüben a megfelelő ETF-et. A megbízást minden egyéb tekintetben ugyanúgy kell kitölteni, mintha csak a BÉT-en adna vételi megbízást.

Investor Terminál: a Home Brokering / Új ajánlat menüpontra kattintva az Új ajánlat ablakban az Értékpapír legördülő menüiből először válassza ki az NYSE Arca-t, majd pedig a megfelelő ETF-et. Előfordulhat, hogy nem jelenik meg az aktuális árfolyam, ehhez az Instrumentumok / Globális szűrés menüpont alatt előbb fel kell vennie a szükséges ETF-et (a megbízást enélkül is beadhatja a részvényre).

Devizaváltás: amennyiben nem rendelkezik a vásárláshoz szükséges dollár mennyiséggel a számláján, a rendszer felajánlja, hogy automatikusan vált a számláján található forintból és egyéb devizából a megbízáshoz szükséges mennyiségű dollárt. Emellett manuálisan Webbrokerben az Egyéb megbízások / Deviza konverzió menüpont alatt.