Itt a 2014-es kedvezmény-kalkulátor

NAV, családi kedvezmény, járulékkedvezmény, kalkulátor, 2014
A szakemberek szerint remekül elboldogulnak vele a laikusok
Vágólapra másolva!
Mostantól bárki játszi könnyedséggel kiszámíthatja, rendszeres bérjövedelme mekkora adóalap-kedvezménnyel és járulékkedvezménnyel egészül ki: megjelent a kalkulátor a NAV honlapján, tájékoztat a hatóság.
Vágólapra másolva!

Kik jogosultak a kedvezményekre? Mely családtagok számítanak eltartottnak? És kedvezményezett eltartottnak? Ezt is megtaláljuk a honlapon. A havi bér mellett ugyanis ezekkel az adatokkal is tisztában kell lennünk a kedvezmény kiszámításához.

A NAV közleménye szerint az idén nagyobb kedvezményhez juthatnak azok a családok, amelyek tavaly nem tudták teljesen kihasználni a családi kedvezmény lehetőségeket. Szintén segíthet, hogy minden sor mellett "i" betűvel jelzett ikon látható, ezek részletes magyarázatot adnak a pontos kitöltéshez.

A családikedvezmény-kalkulátort a NAV szakemberei különböző képzettségű és szakterületű adózók segítségével tesztelték. Az eredmények azt mutatták, hogy a végleges verzió könnyen használható.

Az adóhatóság közleményében szereplő példa egy olyan családfő adóalap-, illetve járulékkedvezményének számítását mutatja, ahol a családban egy egyetemista és két kiskorú gyermek él, és a családfő bére 200 ezer forint havonta. A kalkuláció eredménye azt mutatja, hogy az elmúlt évhez képest idén a családi járulékkedvezmény révén havonta 34 ezer forinttal több pénz marad a család kasszájában.