Indiai babérokra törne a Vodafone

Logó a Vodafone Magyarország Zrt. székházának oldalán, a IX. kerület Lechner Ödön fasorban 2012. július 30-án
Vágólapra másolva!
Rövidesen új indiai telekomóriás születhet, miután a piac második számú szereplője, a Vodafone felvásárolná egyik kisebbik versenytársát a Tata Grouptól. A vadászat közben azonban könnyen vaddá eshet a vadász is, ugyanis a tengerentúlról már lenne kérője a Vodafone-nak.
Vágólapra másolva!

Európa legnagyobb mobilszolgáltatója, a Vodafone az indiai Tata Grouppal folytat tárgyalásokat utóbbi telekommunikációs leányának megvételéről - számolt be a The Economic Times. A lap értesülései szerint azonban még kezdeti stádiumban tartanak az egyeztetések a Tata Teleservicesről, melyben a Tata Group 59,45 százalékos befolyással bír.

Éppen azért még korai lenne arról nyilatkozni, hogy lesz-e bármi is az üzletből, vagy sem. Ráadásul a tranzakció elé komoly akadályt gördíthet a japán NTT DoCoMo telekomcég is, amely az indiai távközlési vállalat mintegy negyedét tudhatja magáénak. Ráadásul a szigetországiak vétójoggal rendelkeznek, így vélhetően velük is egyességet kellene kötnie a Vodafone-nak.

Forrás: Economic Times, Investor.hu

A rendelkezésre álló legfrissebb, azaz 2013 október végi adatok alapján, ha a Vodafone helyi leányának sikerülne bekebeleznie a Tata telekommunikációs egységét, akkor ügyfélállomány alapján a legnagyobb indiai mobilszolgáltató jönne létre. 220 milliós ügyfélbázisával és 25,15 százalékos piaci részesedésével ugyanis maga mögé utasítaná az eddigi piacvezető Bharti Airtelt

Forrás: TRAI, Investor.hu

A Vodafone indiai terjeszkedése tulajdonképpen nem számít újdonságnak, hiszen a telekomcég helyi egységének vezetője a Financial Timesnak már korábban megszellőztette a terjeszkedés lehetőségét. Igaz, ehhez előbb még a Vodafone-Verizon gigaügyletre is rá kell bólintania a hatóságnak, a brit távközlési óriás ugyanis 130 milliárd dollár fejében megválna a két cég közös amerikai leányában meglévő 45 százalékos pakkjától.

Vélhetően nem csak az indiai terjeszkedésen töri a fejét a Vodafone. A Daily Mail nemrégiben arról számolt be, hogy a legnagyobb brit kábeltelevíziós társaság, a British Sky Broadcasting Group (BSkyB) is rajta lehet a mobilszolgáltató kívánságlistáján. E terén ráadásul éppen a nyár folyamán fogott egy nagyobb halat a Vodafone, miután felvásárolta a legnagyobb német kábeltelevíziós céget, a Kabel Deutschlandot, így nem lenne meglepő, ha a szigetországban is hasonlóbabérokra törne a telekomóriás.

Persze arról se feledkezzünk meg, hogy előbb-utóbb vad is lehet a vadászból, hiszen korábban már mi is többször beszámoltunk róla, hogy az AT&T élénken érdeklődik a Vodafone felvásárlása iránt.