Íme, a vezérigazgatók legnagyobb félelmei

Vágólapra másolva!
Egy újabb lehetséges líbiai konfliktus, amerikai politikai patthelyzet vagy egy iráni katonai beavatkozás. Többek között ezeket a dolgokat jelölték meg aggodalmaik fő forrásának a globális nagyvállalatok vezérigazgatói, akik a WSJ-nak fejtették ki véleményüket. 
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hónapok részvénypiaci ralija, és az egyre jobb erőben lévő fejlett gazdaságok miatt arra számítanánk, hogy a nagyvállalatok vezérigazgatói körében csak a lelkesedés és az optimizmus jellemző, mikor az idei évre vonatkozó várakozásaikról kérdezik őket.

Azonban az elmúlt évek válsága, és a különböző krízisek a korábbinál is nagyobb óvatosságra inthetik a vezérigazgatókat, akik biztosan ismerik az "ördög nem alszik" mondást is. A Wall Street Journal újságírója a napokban a nagyvállalatok vezérigazgatói körében végzett felmérést, akiket arról kérdezett, hogy őket milyen külső, tehát általuk nem befolyásolható tényezők aggasztják idén a legjobban.

  • Seifi Ghasemi, a Rockwood Holdings vezérigazgatója például egy lehetséges iráni katonai beavatkozást és az annak következtében felfutó olajárakat tartja az egyik legnagyobb veszélyforrásnak.
  • „A foglalkoztatottság visszaesése, a stagnáló személyes jövedelmek egyaránt visszavethetik üzletünket, és nem sok jóval kecsegtetnének a jövőre nézve ”. Ezt már Gerry Lopez, az amerikai AMC Entertainment Holding mozi- és színházhálózatot üzemeltető cég vezére mondja, aki így értelemszerűen joggal tart a fenti veszélyektől.
  • A legtöbb vezér leginkább egy újabb amerikai politikai patthelyzettől tart, valamint attól, hogy az egészségügy folyamatban lévő átalakítása nem várt meglepetéseket fog tartogatni. Ilyen lehet például, ha annak következtében megnövekednek a vállalatok költségei, vagy romlik a fogyasztói bizalom. Ahogy emlékezhetünk rá, októberben az amerikai politikusok huzavonája oda vezetett, hogy néhány hétre le kellett állítani a kormányzati szervek munkáját, ami komoly gondokat okozott az USA gazdaságának.
  • Az olasz ENI olajtársaság vezérigazgatója, Paolo Scaroni viszont Líbiát jelölte meg a fő aggodalmának forrásának. Egy újabb, tavalyihoz hasonló líbiai konfliktus miatt veszélybe kerülhetne az ottani olajkitermelés, ami érthető módon aggaszthatja az ENI vezetőjét.
  • A fenti aggodalmakat mind jogosnak tartja Martin Sorrell, a WPP Group reklámozó óriáscég vezére is, aki azokon túl még egy dolgot megemlít. Nevezetesen , hogy a vállalatok idén is a költségcsökkentéseken alapuló eredményjavításra fogják helyezni a hangsúlyt az egészségesebb szerkezetű növekedés megteremtésének fókuszba helyezése helyett. „Nem csökkentheted csak a költségeidet azért, hogy elérd a jólétet, a jól működő üzlethez beruházások, fejlesztések is szükségesek” – teszi hozzá Sorrell.