Így omlik össze egy olaj- és gázipari cég

Vágólapra másolva!
2,4 milliárd dolláros leírásra kényszerül rá az egyik legnagyobb brit olaj- és gázipari cég, a BG Group. A társaság 'vis major'-t jelentett be Egyiptomban, mivel a lakosság számára akarják biztosítani a gázfelhasználást és nem tudja a cég az Egyesült Királyságba elszállítani. A vállalat szerint a szénhidrogén kitermelés nagysága is csökkenhet idén a tavalyi évhez képest.
Vágólapra másolva!

15 százalékos mínuszban forog a BG Group árfolyama, miután a társaság profit warningot tett közzé, ami több részből adódik össze:

  • 'Vis major'-t jelent be a cég Egyiptomban, mivel nem tud kellő mennyiségű földgázt elszállítani tankerhajókon keresztül, mert a földgázt elterelik a lakossági felhasználás felé.
  • 2,4 milliárd dolláros nem készpénzjellegű leírást kell véghez vinnie a cégnek, aminek egy része, 1,3 milliárd dollár Egyiptomhoz, míg 1,1 milliárd dollár az USA-hoz kapcsolódik.
  • Az USA-hoz kapcsolódó leírás a tervezettnél alacsonyabb kitermeléshez kapcsolódik.
  • A 2013-as éves profit 2,2 milliárd dollár lehet, részvényenként 65 cent (levonva a leírást).
  • A 2013-as szénhidrogén kitermelés 633 ezer hordó volt naponta, ami egybevág a korábbi előrejelzésekkel.
  • 2014-ben a kitermelés nagyjából 590-630 ezer hordó között alakulhat naponta.
  • 2015-ben 710-750 ezer hordóra emelkedhet a napi szénhidrogén termelés.
  • A társaság a becslései során 2014-ben és 2015-ben is 100 dolláros hordónkénti Brent árral számol, míg az amerikai típusú Henry Hub földgáz átlagára idén 4 dollár/mmbtu lehet, jövőre pedig 4,25 dollár/mmbtu.
Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A mostani bejelentést meglehetősen negatívan értékelték többen is. A Reutersnek nyilatkozó egyik nagyrészvényes szerint a menedzsment túlságosan optimista, az elmúlt 18 hónap során háromszor csökkentette a cég a kitermelési terveit.

Az elemzőket az is aggasztja, hogy a cég jelezte, nemcsak Egyiptommal vannak gondok, hanem az új beruházások Ausztráliában és Brazíliában drágábbak lesznek, míg a brit partoknál tervezett kitermelés felfutás lassabb lesz, miont ahogyan számolták.

A részvény az elmúlt pár nap alatt több mint 20 százalékot zuhant.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu