Horvátországban akvirált az OTP

Vágólapra másolva!
Az OTP megvásárolja a horvát bankpiac 0,56 százalékát magáénak tudó Banco Popolare Croatiát.
Vágólapra másolva!

Befejeződött az átvilágítás, az akvizíciót holnap jelenti be Békeffy Balázs, a horvátországi OTP elnök-vezérigazgatója, számol be róla a Vecernji list mai száma. Az OTP elállt a Horvát Postabank megvásárlásától, ezért új céljai vannak a horvát bankszektorban. A lap szerint a 0,56 százalékos részesedével a BPC kicsi falat ugyan az OTP-nek, ám 10 százalékos részesedést szerez vele a horvát bankszektorban. A BPC megvételével az OTP fejlett értékesítő hálózathoz jut Zágrábban és környékén, Szlavóniában és Északnyugat-Horvátországban. A horvát bankpiacon vannak még kisebb bankok, amelyekért a legnagyobb verseny az OTP és az orosz Sberbank között fog eldőlni – véli a lap.

Az újonnan megszerzett fiókhálózat nem igényel nagyobb befektetést. A BPC többek közt azért vonul ki a horvcát piacról, mert 2013 szeptemberében 9,93 millió kunás veszteséggel zárta az első három negyedévet, illetve mert csökkent a hitel-, a betét- és az ingatlanállománya is.

Az OTP 2005-ben a Nova Banka megszerzésével lépett be a horvátországi piacra és mérlegfőösszege alapján a nyolcadik legnagyobb szereplőnek számít. A zadari székhelyű leánybank jelenléte leginkább az Isztriai félszigeten hangsúlyos. Az OTP banka Hrvatska 2013. első kilenc havi nyeresége 2 milliárd forint volt, míg 2012 azonos időszakában 2,7 milliárd forintos eredményt könyvelt el a bank. A profit csökkenését a 9 százalékkal alacsonyabb működési eredmény és az 5 százalékkal növekvő kockázati költség magyarázza, derül ki az OTP-nek a tavalyi első három negyedéves eredményeket összegző jelentéséből. A horvát leánybank tőkemegfelelési mutatója stabil, 15,9 százalékos. A szabályozói minimum 12 százalék.