Vágólapra másolva!
Megveszi az OTP a Banco Popolare horvát leányát, számol be az MTI a a Vecernji list horvát napilapra hivatkozva. A Banco Popolare Croatia nem túl nagy, 0,56 százalékos részesedéssel rendelkezik a horvát bankpiacon, így az OTP életét sem forgatná fel fenekestül a tranzakció. Ennél fogva persze az árfolyamhatás is elmaradhat.
Vágólapra másolva!
  • A Banco Popolare Croatia-t (BPC) megvásárolja az OTP, írja hétfői számában a Vecernji list napilap.
  • A cikk szerint a magyar bank befejezte a cég átvilágítását és az akvizíciót kedden jelenthetik be. Egyébként a BPC nem túl nagy, 0,56 százalékos szeletet hasít ki magának a horvát bankpiacból.
  • Az újság azt is megemlíti, hogy vannak még kisebb bankok Horvátországban, amik megvételéért az OTP és az orosz Sberbank között folyik a verseny.
  • Az OTP egyébként 2005-ben lépett a horvát piacra a Nova Banka megvásárlásával, és jelenleg a nyolcadik legnagyobb bank a mérlegfőösszeg alapján.
  • A tavalyi első kilenc hónapban az OTP banka Hrvatska két milliárd forintos profitot ért el, kilenc százalékkal alacsonyabbat, mint egy évvel korábban.

Ha még igaz is a lap értesülése, az OTP életét akkor sem forgatná fel fenekestül egy ilyen méretű horvát tranzakció. Gyors keresésünk eredménye szerint ugyanis a szóban forgó bank mérlegfőösszege hatoda az OTP helyi egységének, az OTP konszolidált mérlegfőösszegéhez képest pedig szinte láthatatlan, ahhoz csupán 0,8 százalékot adna hozzá a felvásárlás.

A lépés méretei miatt tehát a tranzakció semleges az OTP részvényárfolyamára nézve, de az üzenete szerintünk pozitív. Az OTP stratégiai céljai között szerepel ugyanis, hogy növelje piaci részesedését azokban az országokban, ahol jelen van, de egyelőre nem éri el a mérethatékonyság szerint indokolható szinteket. Ilyen ország Horvátország is.

Az OTP árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu