Olli Rehn fizetés nélküli szabadságra megy

Vágólapra másolva!
Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosa áprilistól már az európai parlamenti választásokat felvezető kampányra akar összpontosítani, mert az európai lioberálisok listavezetője szeretne lenni. A Handelsblatt szerint ezért le is mond biztosi pozíciójáról, de egy névtelenséget kérő brüsszeli forrás szerint csak fizetés nélküli szabadságra megy.
Vágólapra másolva!

Várhatóan nem mond le hivataláról, hanem csak fizetés nélküli szabadságot vesz majd ki Olli Rehn uniós gazdasági és pénzügyi biztos, ha február elején az európai liberálisok jelöltjévé válik - közölte kedden az MTI-vel egy brüsszeli forrás. A név nélkül nyilatkozó uniós tisztviselő felhívta a figyelmet, hogy a biztosokra vonatkozó szabályok szerint, ha az Európai Bizottság valamelyik tagja részt kíván venni az európai parlamenti (EP-) választás kampányában, akkor legkésőbb az utolsó strasbourgi plenáris ülés végétől kezdve, ez esetben április 17-től "fizetés nélküli választási szabadságra" kell mennie.

A Handelsblatt keddi száma még azt írta, hogy Rehn lemond posztjáról, és helyére várhatóan nem neveznek ki új biztost, hanem megbízzák a testület valamelyik tagját, hogy folytassa Olli Rehn munkáját. Ezt az értesülést pontosította a névtelenséget kérő brüsszeli forrás, aki szerint lényeges különbség a lemondás és a fizetés nélküli távollét között, hogy míg ha Rehn lemondana, a finn kormány új biztost jelölhetne a megüresedett biztosi posztra, ebben az esetben viszont Rehn feladatait távolléte alatt a bizottság valamelyik másik tagjára kell hogy átruházza José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

Pár hónappal ezelőtt Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke felszólította Rehnt, hogy mondjon le, mert szerinte elhibázott az Európai Unió gazdaságpolitikája. A biztos egy nappal később jelezte, hogy nem távozik posztjáról. Azt viszont már tavaly bejelentette, hogy mindenképpen az Európai Parlamentben (EP) folytatja pályafutását, és az európai liberálisok (ALDE) listavezetője szeretne lenni a május 25-ei választáson.

A biztosokra vonatkozó magatartási kódexben egyébként az áll, hogy "ha választáson szándékoznak indulni, és aktív szerepet szándékoznak játszani a kampányban, akkor legalább a kampány alatt, és az aktív szerepvállalás egészének idején vissza kell vonulniuk a bizottság munkájától". A szabályok azt is előírják, hogy a fizetés nélküli szabadság alatt a biztos nem használhatja a bizottság erőforrásait, eszközeit, embereit.

A Handelsblatt szerint Rehn áprilistól csak a kampányra koncentrál, és jó esélyekkel indul a listavezetői pozícióért, amelyet Guy Verhofstadt, az ALDE parlamenti frakciójának belga vezetője is meg akar szerezni. A döntést az ALDE február 1-jei brüsszeli kongresszusán hozzák meg.

A német lap szerint Olli Rehnt támogatja az észak-európai uniós tagállamokban működő liberális pártok többsége, és a német liberális párt (FDP) is, Guy Verhofstadt pedig csupán a Benelux-államokban szerzett támogatókat eddig. Azt egyelőre nem tudni, hogy az ALDE dél-európai tagszervezetei melyik jelölt mögé sorakoznak fel, de meglehet, hogy inkább Guy Verhofstadt felé hajlanak – írta a Handelsblatt.

A lap rámutatott, hogy a Verhofstadt az utóbbi években a dél-európaiak álláspontját képviselte a válságkezelésben, harcolt például a közös euróövezeti kötvény bevezetéséért, Olli Rehnt viszont a szigorú takarékoskodást sürgető német irányvonal képviselőjeként tartják számon.

Az ALDE 85 fős frakciójával a harmadik legnagyobb politikai erő az EP-ben a konzervatív néppárt és a szocialisták mögött. Olli Rehn 2004 óta dolgozik az Európai Bizottságban, 2010-ig bővítési biztos volt, és azóta irányítja a gazdasági és pénzügyi területet.