Gyengül a forint a kamatdöntés előtt

Vágólapra másolva!
Kedden tíz óra után már 303 forinton állt az euróval szembeni árfolyam, a feszültséget a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának délutáni kamatdöntése okozza.
Vágólapra másolva!

A forint már hétfőn gyengülni kezdett, de kedd reggel tovább esett az árfolyam a főbb devizákkal szemben.

Az euróval szemben 303,2-ig, a dollárral szemben 223,68 forintig ugrott az árfolyam délelőtt tíz óráig. Kora reggel még 301,83 forint volt egy euró és 222,84 forint egy dollár.

A befektetőket a jegybank kamatdöntő ülése tartja izgalomban. A döntés délután 2-kor esedékes, és bár az elemzői konszenzus 10 bázispontos vágást valószínűsít a mostani 3 százalékos kamatszintről, vannak 20 százalékpontos várakozások is. Ez pedig már az a szint, amelynél a forintban jegyzett eszközök kamata egyre kevésbé vonzó, így növekedhet az eladói nyomás.

A Reuters által megkérdezett 20 elemző közül 16 szerint a kamat 10 bázisponttal 2,9 százalékra csökken, négy szakértő ennél nagyobb, 20 bázispontos kamatcsökkentésre számít. A monetáris tanács legutóbbi, december 17-i kamatdöntő ülésén csökkentette 3,20 százalékról 20 bázisponttal 3,00 százalékra az alapkamatot.

Londoni pénzügyi elemzők a keddi kamatdöntő ülés előtt azt jósolták: az eddigi 0,20 százalékpontos lépések után keddtől valószínűleg kisebb, 0,10-0,15 százalékpontos kamatcsökkentésekkel folytatja monetáris enyhítési ciklusát az MNB.

Az egyik legnagyobb citybeli befektetési bankcsoport, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza, Daniel Hewitt hétfői előrejelzésében közölte: 0,15 százalékpontos kamatcsökkentést tart a legvalószínűbbnek a MNB monetáris tanácsának keddi ülésén, és arra számít, hogy a magyar jegybank 2,50 százalékig csökkenti alapkamatát.