Nem vett bankot az állam a héten

Vágólapra másolva!
Bár a belpolitikai fordulatok vonták magukra leginkább a figyelmet a héten, a gazdaságban zajló történések is hoztak izgalmakat és meglepetéseket. Áfacsalás, meghiúsult bankvásárlás, rezsicsökkentés, versenyhatósági megabírság. Ez történt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Hogy idén se feledkezzünk el az áfacsalás-botrányról, már hétfőn emlékeztetett rá az a hír, hogy hét és fél milliárdos áfacsalással vádol az ügyészség egy bűnszervezetet – korábban 4 milliárdról szóltak a hírek. Arról az ügyről van szó, amely nagy érdeklődést váltott ki azzal, hogy két gyanúsított kötődik a CBA áruházlánchoz. Ráadásképp egy újabb áfacsalás leleplezése is jutott a hétre, az elmúlt két évben közel egymilliárd forintot csaltak el a gyanú szerint.

A héten az Erste bank közölte, hogy marad a magyar piacon, a Raiffeisen viszont elismerte, hogy kapott ajánlatot a magyar érdekeltségére, ami a Napi.hu értesülése szerint 1 euróról szólt. Az anyacég, talán ezért döntött úgy, ilyen feltételek mellett nem száll ki a magyar piacról.

Nem múlhatott el ez a hét sem anélkül, hogy ne érkezzen hír a rezsicsökkentésről: Fónagy János államtitkár szerint még januárban döntés születhet az újabb fordulóról. Fónagy mellett az Elmű-Émász is a rezsire irányította a figyelmünket: az ügyfeleik nem tudják majd számláikat a Díjnet, illetve a Távszámla felületén kiegyenlíteni - a közműszolgáltató ugyanis szakított a szolgáltatókkal. S hogy a rezsicsökkentés nem mindenkinek jelent megoldás a kegyetlen monotonsággal érkező számlák jelentette kihívásokra, arra az a hír emlékeztetett bennünket, hogy már januárban megkezdődik a létszámleépítés második köre a Dunaferrnél.

Matolcsy Györgynek viszont jó hír, hogy Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosa áprilistól már az európai parlamenti választásokat felvezető kampányra akar összpontosítani, ezért a Handelsblatt szerint lemond biztosi pozíciójáról (bár egy névtelenséget kérő brüsszeli forrás szerint csak fizetés nélküli szabadságra megy). Pár hónappal ezelőtt Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szólította fel Rehnt, hogy mondjon le, mert szerinte elhibázott az Európai Unió gazdaságpolitikája.

Pozitív fejlemény a hazai költségvetés szempontjából, hogy az év végéig 430 letelepedési államkötvényt értékesített az Államadósság Kezelő Központ Zrt. Ebből összesen 107,5 millió euró, mintegy 32 milliárd forint folyhat be a magyar költségvetésbe.

Aktív volt a héten a versenyhivatal: tizenötmillió forintos bírságot szabott ki a magyarországi McDonald's-ra, mert megtévesztő módon reklámozta egyes csirkehúsos termékeit. A GVH szerint az átlagos fogyasztók számára nem derülhetett ki a reklámokból, hogy a grillként vagy grillezettként megjelölt csirke (panírozott csirke, csirkemellcsíkok stb.) nem pusztán csirkehúst, hanem például csirkebőrt is tartalmaz. A McDonald’s szerint nem tévesztették meg a fogyasztókat, és a Versenytanács határozatának bírósági felülvizsgálatát kérik.

Ennél nagyságrendekkel fajsúlyosabb 11 magyar irodaszer-piaci szállítóra ügye, a cégekre 1 milliárd forint bírságot szabott ki a versenyhatóság. A társaságok az indoklás szerint 2008-2011-ben számos közbeszerzésnél és néhány piaci tendernél is előre egyeztettek, felosztották a piacot egymás között.

Még túl korai a gazdasági válság végéről beszélni Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke szerint, a törékeny gazdasági növekedést ugyanis politikai és gazdasági kockázatok is fenyegetik.

Aligha lehet csodálni, hogy aki teheti, elmegy nyugdíjba - amit már százezer nő a 40 ledolgozott év után járó kedvezményt kihasználva meg is tett.