Vágólapra másolva!
Bár egy részvény sokáig, akár évekig képes lehet folyamatosan lehangoló eredményekkel kullogni a mezőny után, nagyon sokszor előbb-utóbb megjön a feltámadás, és a rút kiskacsából csodaszép hattyú fejlődik. Azt is megmutatjuk, hogy épp most mik ezek a „rút kiskacsák” az amerikai részvénypiacon. Garancia persze semmi nincs, de belőlük válhat 2014 legjobb befektetése. 
Vágólapra másolva!

Nem egyszerű feladat 2014 legígéretesebb amerikai részvényeit megtalálni ilyen hatalmas szárnyalás után, amit tavaly láttunk. Persze az Investor.hu célja, hogy ilyen kihívásoknak ugorjon neki, most sem futamodunk meg.

Egy héttel ezelőtti elemzésünkben már rámutattunk, hogy a nagy ralik utolsó szakaszában sokszor előkerülnek a korábban lemaradó szektorok és részvények. Ha ezt a logikát követjük, akkor az S&P500 indexet alkotó szektorokból is választhatunk olyanokat, amik tartósan alulteljesítették a szélesebb piacot.

Forrás: Investor.hu

Az érvelést most nem ismételjük meg, csak a következtetést: ha a szektorok között keresgélünk eddig méltatlanul mellőzött célpontokat, akkor a relatív értelemben még mindig a legolcsóbbnak számító energiaszektorban és a nyersanyagkapcsolt cégek között kell körülnéznünk. Ezt egészítettük ki a technológiai szektorral, ahol a hatalmas sikersztorik mellett szép számban találhatunk olyan cégeket, amiket a befektetők valamiért annyira utáltak az elmúlt években, hogy az már vonzóvá teszi őket.

A sztori pedig innen folytatódik.

Utolsókból lesznek az elsők

A fenti vizsgálatot ugyanis elvégeztük nemcsak az S&P500 szektoraira, de az egyedi részvényekre is. A tartósan alulteljesítő részvények után kutatva ráadásul érdekes összefüggésekre is bukkantunk az elmúlt 10 év adatai alapján:

  • A definíciónk szerint masszívan alulteljesít egy részvény, ha három éven keresztül az S&P500 alkotta mezőny legalsó kvartilisében, azaz a leggyengébb 125 részvény között foglalt helyet.
  • Három évnyi masszív alulteljesítés után a negyedik évben az esetek 41 százalékában a mezőny első negyedében végzett az addig lemaradó részvény.
  • További 15 százalékban ugyan nem ugrott rögtön az élmezőnybe, de a második negyedig felkapaszkodott.
  • Összesen tehát az esetek 56 százalékában egyértelmű felülteljesítés következett háromévnyi lemaradozás után.
  • Az éremnek persze van másik oldala is, az esetek 18 százalékában ugyanúgy lemaradó volt a negyedik évben is a korábban gyengén teljesítő papír.

Az S&P500 komponenseit együttesen vizsgálva 10 aktuálisan masszívan alulteljesítő részvényre bukkantunk, azaz olyan papírokra, amelyek az elmúlt három évben rendre a leggyengébb negyedében szerepeltek a mezőnynek. Közülük kerülhetnek ki 2014 nagy feltámadói, érdemes odafigyelni tehát a listán szereplő papírokra.

Forrás: Investor.hu

Persze pusztán háromévnyi alulteljesítés még nem garancia semmire, ez a statisztikákból is kiderül, így önmagában erre nem szabad befektetési ötletet alapozni. Az esélyeinket lényegesen javíthatjuk, ha nem rontunk ajtóstul a házba, azaz fenti listát saját szempontjaink szerint tovább szűrjük, és tényleg csak az igazán vonzó papírokból vásárolunk, és az egyedi vállalati sztorikat is alapos vizsgálatnak vetjük alá, és ez alapján választjuk ki a célpontjainkat.

Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy ezzel a módszerrel csak a relatív, azaz a többi részvényhez viszonyított felülteljesítésre keresünk lehetőséget. 2013-ban 20 százalékos emelkedéssel is lemaradónak számított egy részvény, de gyengébb részvénypiaci környezetben ennél bőven alacsonyabb teljesítménnyel is felülteljesítőnek tekinthető bármely papír.

Amit sokan utálnak, azt érdemes lehet szeretni

Tovább árnyalhatjuk a képet, ha az alulteljesítés mellett egy másik szempontot, a short, azaz az árfolyam esésére játszó pozíciók nagyságát is figyelembe vesszük. A short pozíciókat ugyanis előbb-utóbb le kell zárni, és minél több van belőlük, annál nagyobb vételi erőt jelenthet ez a zárási hullám, főként, ha tartós esés után vagyunk, és kellően sokan érzik úgy, hogy ideje zsebre tenni a shortolással megszerzett profitot.

Az alulteljesítő részvényeink közül kettő tűnik fel a shortos listán is, a Frontier Communications és a Cliffs Natural Resources, utóbbi ráadásul magasan a leginkább shortolt részvény a mezőnyben, hiszen a közkézen forgó részvények közel egyharmada szerepel short pozíciókban. 2013 őszén ez az arány megközelítette a 40 százalékot is.

Forrás: Investor.hu

Önmagában persze a short pozíciók nagysága sem perdöntő, hasonlóan az alulteljesítéshez, így pusztán erre kár lenne pozíciót alapozni. A mostanihoz hasonló helyzetekben sokszor előfordul, hogy a befektetők a shortolt részvények felé fordulnak, ami rövid távon jó hír, de hosszabb távon a rali végét is jelezheti, így érdemes óvatosnak lenni.

Mi következik mindebből?

2014 első felében ugyan arra számítunk, hogy bekövetkezhet egy akár vaskosabb korrekció is, ami éppen a korábban gyenge, lemaradó részvényeken üthet igazán nagyot, az év egészére- sőt, még inkább több évre - előre tekintve jó eséllyel találhatunk a fent említett részvények között egy-két ígéretes jelöltet a „váratlan” feltámadásra. A türelem busásan megtérül, de időközben azért nagy hullámzásokra is érdemes felkészülni.

Mi sem leszünk restek, részletesen is megvizsgáljuk ezeket a részvényeket, és amint igazán ígéretes jeleket látunk valahol, jelentkezünk.

Ennél még konkrétabb befektetési ötleteket szeretne kapni? Nyisson számlát az Investor Traderen, és iratkozzon fel egyedi részvényekről szóló kereskedési ötleteinkre!