Felrobbant a Tesla

Vágólapra másolva!
Valósággal felrobbant tegnap a Tesla Motors árfolyama, miután a vállalat bejelentette, hogy a korábban várt alig 6 000 helyett végül összesen 6 900 S modellt adtak el az előző negyedévben.
Vágólapra másolva!

Ezzel pedig 2013-ban összesen 22 450 S modellt sikerült eladni, ami meghaladja azokat a várakozásokat, melyeket még a cég tűzütt ki saját maga számára, a 21 450 darabos eladási példányszámmal. A Tesla elsősorban két okot említ a remek szereplés mögött:

  • Az autó rendkívül biztonságos, egyetlen utas sem halálozott el, vagy sérült meg komolyabban Tesla S modell vezetése közben.
  • Az autó remekül vezethető hideg, vagy havas körülmények közepette, a cég szerint jobban, mint a hagyományos autók modelljei.
Forrás: Tesla Motors, Investor.hu

Ami a cég szempontjából külön öröm, hogy a remek eladási adatoknak hála vélhetően 20 százalékkal haladja majd meg a mendezsment várakozásait a negyedéves árbevétel, bár a pontos számok legkorábban a negyedéves gyorsjelenttésel érkeznek majd, vélhetően február 20-án.

Felpöröghet a termelés

Ahogyan az elemzők is fogalmaztak, ezzel a Tesla Motors végleg megvetette a lábát az autópiacon, és "legitim" alternatívát jelentenek a a többi hagyományos autógyártó számára is az elektromos autók. Főleg annak függvényében, hogy a Tesla a tervek szerint idén már 45 ezer S modellt értékesíthet szerte a világban, amin az év második felében érkező X modellek debütálása is segíthet.

Nem is csoda, hogy ezen hírek függvényében már nem okozott nagy felfordulást az Amerikai Közlekedésbiztonsági Hivatal bejelentése, miszerint a korábbi S modelleken javítani kell az adaptereket. Elon Musk, a cég vezérigazgatója szerint azonban ez nem jelent valódi visszahívást, mondván fizikailag nem hívják az autóka vissza, a szükséges "fejlesztéseket" pedig postázza majd az autógyártó.

Az árfolyamreakció alapján pedig a befektetők is így gondolják, 140 dollárról 162 dollárig száguldott a Tesa tegnap, és 15 százalékot emelkedett, ráadásul ma is felfelé vette az irányt. Nagy kérdés, meddig tart a menetelés.

A Tesla Motors napi grafikonja Forrás: Bloomberg, Investor.hu