Íme, a nagybankok kedvencei 2014-re

Vágólapra másolva!
Idén is érdemes lesz részvényekbe fektetniük azoknak, akik kiemelkedő hozamokat szeretnének elérni a piacokon. Ez derül ki a neves bankházak 2014-re vonatkozó válogatásaiból, melyekben a szakértők kedvenceként olyan neves vállalatok részvényei is helyet kaptak, mint például a Ford, a Volkswagen, a General Motors vagy a Citigroup. 
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben számos ötletet, véleményt lehetett olvasni arról, hogy a nagy bankházak milyen eszközökben látnak remek befektetési lehetőségeket idén. Ezek a pénzintézetek a globális tőkepiacok egyik legnagyobb szereplői, így véleményeiket, elemzéseiket már csak ezért is érdemes lehet figyelemmel követni.

Az alábbiakban összeszedtünk néhányat a világ legnagyobb bankjainak 2014-es „top pickjeiből”, és a szemezgetés során meglepő választásokra is bukkantunk. Lássuk!

Ezeket a részvényeket pedig pár kattintással az Investor Trader ügyfelei is megvásárolhatják.

Goldman Sachs

Kezdjük a válogatást a neves Goldman Sachs-szal, mely 3 olyan érdekesebb kereskedési ötletet fogalmaz meg 2014-re, melyek jelentős profittal kecsegtethetnek. Ezek közül néhány több eszköz együttes kereskedését (vedd az egyiket, add el a másikat) foglalja magában.

1. S&P 500 vétel, ausztrál dollár eladás

A GS szerint az amerikai részvénypiacok folytathatják menetelésüket, így jó lehetőség lehet a tengerentúli tőzsdék teljesítményét leképező S&P 500 index decemberi határidős megvétele. Az amerikai gazdaság tovább fog javulni, ami kedvező lesz az ottani részvényeknek. Az amerikai részvényekre a rövid távú kötvényhozamok emelkedése jelenti az egyik legnagyobb kockázatot a Goldman szerint, ami ellen az ausztrál dollár decemberi határidőre történő, amerikai dollárral szembeni eladásával lehet védekezni.

Ha az amerikai kötvényhozamok túl gyorsan kezdenek emelkedni, akkor az ausztrál dollár teljesíthet az egyik legrosszabbul idén a főbb devizák közül. Ebben az esetben a részvénypozíción elszenvedett veszteséget kompenzálhatja az ausztrál dollár shortolásán megszerzett nyereség. Ezen túl az ausztrál jegybank is inkább az ausztrál dollár gyengítése felé hajlik a nagyobb gazdasági növekedés érdekében, így jó ötletnek tűnhet az ausztrál dollár határidős shortolása. A Goldman 13 százalékos hozamcélt határozott meg erre a stratégiára.

S&P 500 alakulása (pontban) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

2. Kínai részvények vétele, réz eladása

A bankház szakértői remek lehetőséget látnak a hongkongi részvényekben, melyek szerintük alulértékeltek. A Hongkongban megfigyelhető stabil növekedés, és az ottani papírokba történő átsúlyozás még nem „gyűrűzött át” magas részvényárfolyamokba, így a hongkongi részvények vonzónak tűnnek.

A Kínához tartozó hongkongi részvények kockázatát a réz shortolásával lehet érdemes csökkenteni. Mivel Kína a világ legnagyobb nyersanyag - és egyben réz felhasználója, így a kínai gazdaság alakulása nagymértékben befolyásolja a réz árfolyamát (Kína szippantja fel a világ rézkínálatának 40 százalékát). Ha a kínai gazdaság egyre lassabban növekedne (ami kedvezőtlen a részvényeknek), az a réz árfolyamát is nyomás alá helyezné, így ebben az esetben a hongkongi részvénypozíción elszenvedett veszteséget kompenzálhatná a réz short pozíció nyeresége. Ezzel a stratégiával 25 százalékos hozamot tart elérhetőnek a Goldman Sachs.

Mi az a short ügylet?

Olyan tranzakció, amikor a befektető, vagy spekuláns arra számít, hogy bizonyos eszköz árfolyama csökken. Ekkor nem vételi pozíciót nyit, hanem eladási megbízással lép be a piacra. A tranzakció lebonyolításához általában szükség van arra, hogy a befektető kölcsönkérjen annyi részvényt (ha részvényt shortol), amennyit el szeretne adni. Amikor a tőzsdés lezárja egy vételi megbízással az ügyletet, akkor utána vissza tudja adni a kölcsönzött papírokat.

Hang Seng index alakulása (pontban) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

3. Japán, amerikai, európai bankrészvények vétele

A fejlett gazdaságokban egyre erősebb lesz a gazdasági növekedés, hála a támogató monetáris, és az egyre kevésbé megszorító fiskális politikának. Japánban a Bank of Japan, az USA-ban a Fed vásárol havonta dollármilliárdokért különböző pénzpiaci eszközöket, Európában pedig az EKB kezd az egyre lazább monetáris politika felé elmozdulni, hogy így segítsék a gazdasági növekedést.

A laza monetáris politikának pedig egyre jobban beérik a gyümölcse, a japán és amerikai gazdaság is kezd bepörögni, illetve az eurózóna is kilépett történetének leghosszabb recessziójából. A bepörgő (vagy legalábbis lendületbe jövő) gazdaság pedig kedvez a bankszektornak, így az említett régiókban a bankrészvények árfolyama is egyre nagyobb magasságokba emelkedhet.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A Goldman szakértői a fentiek mellett egyedi részvényeket is megneveznek, melyek jól teljesíthetnek idén. Elsősorban a tavaly alulteljesítő papírok válhatnak „kincsesládává”, mint például a Wal-Mart Stores, a Cisco, a Citigroup vagy a Ford. Ezeknek a részvényeknek az értékeltsége viszonylag alacsony szinten mozog, és az ilyen olcsó papírok remekül teljesítettek az elmúlt évek első negyedéveiben (átlagosan 4,2 százalékkal teljesítették felül iparági társaikat az első negyedévben, míg az évek hátralévő részében „csak” 1,7 százalékos felülteljesítést mutattak).

Barclays

A Goldman Sachs mellett a brit Barclays is közzétette idei évre vonatkozó válogatását. A brit pénzintézet elsősorban a részvények (azon belül is az európai, és feltörekvő piaci papírok) felülsúlyozását javasolja a kötvényekkel szemben. A Barclays szakértői 27 százalékos hozamot várnak idén az általuk kiválasztott európai részvényektől.

Az elemzők nagy fantáziát látnak többek között a Hennes & Mauritz részvényeiben. A svéd ruhakereskedő forgalmának nagy részét szerzi az eurózóna két, egyik legerősebb gazdaságából, Svédországból és Németországból. Az eurózóna fellendülése még erősebbé teheti ezt a két országot, amiből így az H&M is profitálhat.

H&M árfolyama (Stockholm) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ezen kívül a Volkswagen részvényei 18 százalékot drágulhatnak idén a bankház szakértői szerint. A német vállalat célkitűzése, hogy a világ legnagyobb autógyártójává váljon az évtized végére, sikerre vezethet, ami a befektetőket is a részvényeinek piacára csalogathatja.

Volkswagen árfolyama (Xetra) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az amerikai részvények közül a Best Buy, a General Motors, a JP Morgan vagy a Goldcorp lehet nyerő ötlet. A JP Morgan részvényeinek vétele mellett szól például a bank tartós, átlag feletti jövedelmezősége, piacvezető pozíciója négy fő üzletágban és a folyamatosan kétszámjegyű ütemben növekvő saját tőkéje is.

A General Motors pedig azért lehet jó vétel, mert az autógyártó várhatóan jelentős mértékben javítani tudja majd idén eredményeit. Ezen túl sajátrészvény visszavásárlásokkal, és az egyéb módon megvalósuló, folytatódó készpénz visszajuttatásokkal kedveskedhet részvényeseinek. A GM papírjaiban így 25 százalékos növekedési potenciált lát a Barclays.

Dél-Koreában a Samsung lehet remek befektetési lehetőség , elsősorban a negyedévről negyedévre rekordokat döntögető profitok és a mobilgyártó vonzó értékeltsége miatt. A Samsung részvényei 32 százalékot is ralizhatnak 2014-ben – vélik a bankház szakértői.

Credit Suisse

A francia Credit Suisse-nél elsősorban a pénzügyi cégek részvényeitől várnak kiugró teljesítményt a szakértők. Az elemzők a legnagyobb reményt az Apollo Global Management, a Blackstone és a Goldman Sachs részvényeihez fűzik.

Az Apollo Global Management esetében a szektortársakhoz képesti relatív alacsony értékeltséget, a javuló eredményeket, és azt emelik ki, hogy a Thomson/First Call által összegyűjtött 15 elemzői konszenzusban kivétel nélkül vételi ajánlat található a cég papírjai mellett.

A Goldman Sachs-nál szintén az alacsony értékeltség, a versenytársakhoz képest magasabb operatív margin, és a magas osztalékhozam szólhat a vásárlás mellett. Ezen túl a bankot követő elemzők átlagosan 11 százalékos emelkedést várnak a Goldman részvényeitől.

Goldman Sachs árfolyama (NYSE) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Bank of America

A Bank of America 10 részvényt nevezett meg idei kedvencének, melyek az S&P 500 részvényindexben szerepelnek. A bankháznál válogatásánál alapszempont volt a kiválasztott részvények relatív alacsony értékeltsége, hogy a BofA elemzői vételi ajánlatot párosítsanak hozzájuk, és az egyéb, különböző fundamentális szempontok (EPS-várakozások, osztalékhozam, készpénzállomány, stb…) is kedvezőek legyenek.

Ezek alapján a BofA-nál is az idei kedvenc részvények között kap helyet a General Motors, melyet többek között olcsósága, a cég jelentős készpénzállománya, erős mérlege és a növekvő külföldi értékesítései miatt tartanak jó vételnek az elemzők. Ezen túl az állami részvénypakk eladása megnyithatta az utat a magasabb keretösszegű sajátrészvény visszavásárlási programok előtt.

Az Exxon Mobil szintén relatív alulértékeltsége, a részvényeseknek visszajutatott nagyobb összegek miatt lehet vonzó. Ezen túl a cég nyeresége viszonylag független a valószínűsíthető hozamemelkedésektől és az infláció emelkedésétől.

A Citigroup is jó vétel lehet idén a bankház szerint, mivel olcsó és szintén jelentősebb összegekkel tömheti ki a befektetők zsebét a várakozások szerint.

A Bank of America idei kedvencei közé bekerült még az Archer-Daniels-Midland, a DaVita HealthCare, a Caterpillar, a Cisco, a Nucor, a CenturyLink és a NextEra Energy is.

Deutsche Bank

A Deutsche Bank top elemzői elsősorban a technológiai részvényekhez fűznek sok reményt idén. A szakértők úgy vélik, hogy az IT-szektorban folytatódni fognak az utóbbi időszakban végbemenő trendek, tehát a cégek egyre többet fognak infrastruktúrális fejlesztésekre, felhőalapú szolgáltatásokra, online védelemre fordítani.

A DB elemzői idén is az Apple-t tartják az egyik legvonzóbb papírnak. A China Mobile-lal kötött megállapodás lehetőséget nyújt az óriási kínai piacon való terjeszkedésre az Apple számára, ami a szakértők szerint az egyik legjobb dolog, ami a cég részvényeseivel történhetett. Külön kiemelik, hogy az Apple osztalékhozama idén tovább emelkedhet, ami még vonzóbbá tehetik a részvényeket.

Apple árfolyama (Nasdaq) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az IBM-et szintén jó vételnek vélik a szakemberek, akik szerint, ha a cég idén elkezdi növelni tőkekiadásait, az gyorsan és látványosan javítaná a vállalat eredményeit. Ezen túl a 2,1 százalékos osztalékhozam is vonzó lehet a befektetők számára.

Az EMC is a befektetők egyik kedvencévé léphet elő idén. A cég piacvezető az IT tárhelyek piacán, és többségi részesedéssel rendelkezik a felhőalapú szolgáltatásokat kínáló óriásban, a VMware-ben is. Az EMC árbevétele dinamikusan nőtt az elmúlt negyedévekben, és a szakértők szerint ez a növekedés idén is fenn maradhat, amivel megerősítheti vezető szerepét a társaság a piacon.

Mit mondanak a többiek?

A bankházakon kívül érdemes meghallgatni, mit mondanak a neves gazdasági szaklapok, vagy szakemberek. A Barron’s magazin 10 részvényt nevez meg idei kedvenceként, amit már csak azért is érdemes lehet átfutni, mert a tavalyi hasonló gyűjtésük 35 százalékos profitot termelt.

A szaklap idén nagy fantáziát lát többek között a Barrick Gold, a Canadian Natural Resources, a Citigroup, a Deere, a Caterpillar, a General Motors, az Intel, a Metlife, a Nestlé, a Simon Property Group és a US Airways részvényeiben. A Citigroup esetében a részvények relatív olcsóságát, a cég sajátrészvény visszavásárlási programjának kiterjesztését, és a javuló eredményeket emelik ki a szakértők.

A General Motors-nál szintén az idei sajátrészvény visszavásárlási programot emelik ki az írók, valamint azt, hogy az autógyártó idén elkezdhet osztalékot fizetni. A Nestlét pedig a folyamatosan, stabil ütemben növekvő forgalma és piacvezető szerepe miatt tartják vonzó lehetőségnek.

A Barron’s-on kívül érdemes megemlíteni a vészmadár szerepében előszeretettel tetszelgő Marc Faber idei évre vonatkozó jóslatait is. Faber most is „hű maradt magához”, mivel az amerikai részvénypiacok esését jósolja. Szerinte a tengerentúli részvények viszonylag túlértékeltek, főleg az európai és feltörekvő piaci papírokhoz képest.

Emiatt célszerű egyedi részvénysztorikat keresni, és olyan papírokat, melyek viszonylag olcsóak a többihez képest. A Facebookot, a Teslát, a Twittert és a Netflixet viszont drágának véli a szakember, és szerinte ezeknek a papíroknak a shortolásával akár 30 százalékot is lehet keresni ebben az évben.

A legtöbb szakértő tehát úgy véli, hogy lehet még kakaó a részvényekben az elmúlt hónapok ralija után, és nem kell nagyobb korrekcióra számítanunk. Ezt támasztja alá, hogy az elemzők átlagosan 1955 pontos S&P 500 értékre számítanak idén, ami 7 százalékkal magasabb a jelenlegi szinteknél. Így idén is szép profitokat lehet majd elérni a részvénybefektetésekkel, ehhez viszont már szükség lesz a megfelelő egyedi részvénysztorik megtalálásra, amihez jó támpontot nyújthat ez a cikk is.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu