Vágólapra másolva!
A várakozásoknál gyengébb eredményt ért el az Alcoa a negyedik negyedévben, így most félhetnek a piaci szereplők, hogy talán a gyorsjelentés egésze is rossz híreket hozhat. 
Vágólapra másolva!
  • A cég 2,19 dollárnyi veszteséget szenvedett el részvényenként, ami nem fest túl szépen a tavalyi 21 centes nyereséghez képest.
  • Leírásokkal, vagyis egyszeri tételekkel tarkított viszont a jelentés, ezeket kiszűrve 4 centes profitot (EPS) sikerült bezsebelni. Az elemzők viszont ennél többre, 6 centre számítottak.
  • Az alumíniumárak nem tudnak a válság előtti szintekhez visszatérni a kínai és közel-keleti kínálat erősödése miatt, ami érthető módon rontja az Alcoa eredménykilátásait. A cég próbál persze tenni a kedvezőtlen trendek ellen, a drága kohókat bezárták, és inkább a nagyobb hozzáadott értékre képes üzletekre fókuszálnak, megcélozva az autó és légiipart.
  • A gyenge negyedéves eredményekért egyébként elsősorban a légiiparnak szállító divízió a ludas. Nagy készletek halmozódtak ugyanis fel az Alcoa ügyfeleinél, így esett is a cég profitja a szegmensben 73 százalékot.
  • A papír árfolyama egy szép kitörést követően sokat jött fel az elmúlt hetekben, de mostanra már egy technikai ellenállás, meg persze a rossz gyorsjelentés is útját állja. Bár a céggel mélyebben nem foglalkoztunk korábban, pusztán ezek alapján egy korrekciós fázis tűnik jelenleg a leginkább valószínűnek.
Az Alcoa árfolyama (heti, USD) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A cég jelentése azon túl is érdekes a befektetőknek, hogy az milyen következtetéseket hordoz magában a részvényárra vonatkozóan. Mivel az első nagy fecske az alumíniumipari cég a gyorsjelentési dömpingben, a híradások előszeretettel vetítik ki az Alcoa teljesítményét a gyorsjelentés egészére. A logika szerint tehát ha az Alcoa rosszat jelent (mint most), akkor az egész gyorsjelentés is gyengének ígérkezik. Fontos persze hozzátenni, hogy azért nem ez a világ legstabilabb lábakon álló indikátora, úgyhogy ennek megfelelően kezeljük is azt a helyén.