Kiütötte a plafont az HBO vetélytársa

Vágólapra másolva!
Valósággal megőrültek a befektetők az online videószolgáltató, a Netflix részvényeiért, miután a cég a vártnál jobb eredményekről számolt be a negyedik negyedévére vonatkozva. A piaczárás utáni kereskedésben elképesztő, 18 százalékos pluszba hajszolták a Netflix árfolyamát.
Vágólapra másolva!

Pörög az online videó biznisz

A hatalmas árfolyam emelkedést az váltotta ki, hogy a Netflix minden lényeges soron felülmúlta az elemzői várakozásokat, ráadásul profit soron nem is kicsit.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A cégnél egy új árazási stratégiát is tesztelnek, amitől magasabb árbevételt és nyerseséget is várnak. Ugyanis a jelenlegi havi nyolc dolláros csomagot kibővítenék egy 11 dolláros opcióval is, amit az előfizető megoszthatna családtagjaival vagy barátaival. Decemberben a cég egy hét dolláros kezdőcsomag ajánlatot is elérhetővé tett előfizetőinek, ami szintén segíthette a bevételnövekedést.

Reméljük, hogy az új ügyfeleinknek képesek leszünk három alternatívát is ajánlani, amivel jobban megfelelhetünk majd a vevői igényeknek, írta tegnapi befektetői levelében Reed Hastings, a társaság vezérigazgatója. Még mindig keressük, hogy melyik lehet a legjobb árazási stratégia, mondta el Hastings egyik interjújában.

Forrás: Investor.hu

A Netflix egyébként az USA-ban már a tavalyi harmadik negyedévben lekörözte legnagyobb riválisát, az HBO-t az előfizetői bázist tekintve, persze nemzetközi szinten még igencsak mögötte van. 2013 végén közel 33,5 millió előfizetője volt a Netflixnek az Egyesült Államokban, míg világszerte 44,4 millió. Az első félévre pedig nagyobb növekedést jósol, mint egy évvel korábban.

Forrás: Investor.hu

Árbevétel soron is növekedést várnak, azonban profit szinten változatlan eredménnyel számolnak az első negyedévre. Habár az USA-ban már egyre növekvő profitot termel a cég, nemzetközi szegmense még mindig veszteséges. A cég azt is közölte, hogy az év első három hónapja során 400 milliós hitelfelvételre készül az alacsony kamatkörnyezetet kihasználva. Ebből pedig további nemzetközi terjeszkedését és saját gyártású tartalmait finanszírozná.

Hatalmasat ugrott az árfolyam

A piaczárás utáni kereskedésben a részvény a korábbi mindenkori csúcsa fölé ugrott, amivel lényegében pillanatok alatt letörölte a december vége óta tartó rossz teljesítményét. Legutóbb egyébként a harmadik negyedéves jelentése után is hasonló mutatványt csinált a részvény, viszont azt követően gyorsan le is adta az egészet.

A háttérben Carl Icahn milliárdos befektető részvényeladásai álltak, hiszen a tőzsdecápa a kezében lévő papírok közel felétől vált meg. Habár a tényleges eladást csak később jelentették be, a piaci szereplők körében már korábban elterjedt a pletyka. A Netflix részvényesek valószínűleg most sem örülnének túlzottan, ha Icahn újra besöpörne egy "kisebb" profitot eladásaival.

Habár az elmúlt időszakban a technikai elmezés indikátorai (RSI, MACD) nem mutattak kedvező jeleket, ha a 392 dollár körüli szinteken nyit a részvény (és nem is esik vissza jelentősen), akkor azok is támogatólag hathatnak majd az árfolyamra.

A Netflix árfolyama (Nasdaq) Forrás: Bloomberg, Investor.hu