Elképesztő mutatvány a német fapadostól

Vágólapra másolva!
Hihetetlen szárnyalásba kezdett az Air Berlin árfolyama, a mai sajtótájékoztatója előtt, amit startégiai partenerélvel és legfőbb részvényesével az Abu-Dhabi székhelyű Ethiad Airways-szel közösen tartottak. Azonban miután véget ért a rendezvény a papírok visszább vettek a menetelésből, bár még mindig 6-8 százalék körül emelkednek.
Vágólapra másolva!

Ma 15 százalékkal lőtt ki az Air Berlin árfolyama mielőtt a társaság tíz órától sajtótájékoztatót tartott Berlinben. Ezzel a részvények 42 százalékosra növelték idei árfolyam emelkedésüket, azonban miután véget ért a rendezvény kapott egy pofont a részvény, habár még így is 6-8 százalékkal halad felfelé az árfolyam.

A sajtótájékoztatón az Abu-Dhabi székhelyű Ethiad Airways vezérigazgatója is megszólalt. A közel-keleti cég a fapados Air Berlin legnagyobb részvényese (30 százalékos pakkja van) és startégiai partenere.

A sajtótájékoztatón elhangzó legfontosabb információk:

  • 2013-ban az Ethiad együttműködésből származó közös bevételek 200 millió euróra növekedtek az Air Berlinnél, ami igencsak nagy ugrás az előző évi 100 millió euróról. Ez a 2013-as becsült teljes bevétel közel 5 százaléka.
  • Az Air Berlin útvonalain átlagosan 8 százalékkal növeli majd járatgyakoriságát a nyári szezonban.
  • A munkaerőállomány termelékenysége 5 százalékkal nőhet idén az Air Berlinnél, és Prock-Schauer vezérigazgató szerint nem lesz szükség újabb hatékonyságot növelő programra. A cég nem tervezi, hogy márkáját széleskörűen újrapozícionálja.
  • Az Ethiad vezérigazgatója, James Hogan úgy nyilatkozott, hogy tovább erősítik a német fapados céggel tőketulajdonon keresztüli szövetségüket, most januártól például közös reklámkampányba is kezdenek.
  • Az Air Berlin vezérigazgatója nem kommentálta, hogy a cégnek esetleg pótlólagos tőkére lenne szüksége.
  • 2014 második felétől pedig már wi-fi elérhetőséget is kínál majd repülőin, míg három éven belül teljes flottáján lehet majd internetezni.

Az idei brutális teljesítményével tavaly májusi szintekig ugrott árfolyama, igencsak eltávolodva az 50 és a 200 napos mozgóátlagtól is. Egyébként nem csak az Air Berlin teljesít jól a német légitársaságok közül, a Lufthansa is komolyat ugrott a pénteki kereskedésben.

Az Air Berlin árfolyama (Xetra) Forrás: Bloomberg, Investor.hu