Rossz idők járhatnak a forintra

Vágólapra másolva!
Forintgyengülésre számít a közeli jövőben az Unicredit elemzője, ugyanis szerinte a piac még nem árazta be teljesen a soron következő jegybanki kamatcsökkentéseket. A forint ma gyengülésbe kezdett, amivel euróval szembeni árfolyama újra a 300-as szinthez ért.
Vágólapra másolva!

A piac még nem árazta be teljesen az MNB további kamatcsökkentéseit a jelenlegi három százalékos szintekről, így forint gyengülés jöhet a későbbiekben, az Unicredit elemzője szerint. A banknál úgy kalkulálnak, hogy akár 2,5 százalékig is csökkenhet az irányadó ráta a lassuló infláció miatt.

Ma jelentek meg a decemberi inflációs számok, amiből kiderül, hogy 43 éves mélypontra, 0,4 százalékra csökkent a pénzromlás éves üteme. Ez egyébként megfelelt a várakozásoknak. Havi szinten a fogyasztói árindex fél százalékkal mérséklődött decemberben.

Hosszabb távon is laza monetáris politikában gondolkoznak a jegybanknál, mondta el Balog Ádám az MNB alelnöke a mai bécsi Euromoney konferencián, írja a Bloomberg.

Egyébként Pleschinger Gyula a Monetáris Tanács tagja tegnap úgy nyilatkozott a Wall Street Journalnek, hogy van még tere a kamatcsökkentéseknek. Ezt azzal indokolta, hogy a növekedés még továbbra is törékeny, az infláció pedig alacsony. Szerinte a Fed kötvényvásárlási programjának csökkentése nem befolyásolja a magyar helyzetet, ugyanakkor a nemzetközi hangulat gyorsan tud változni.

A forint ezekre a hírekre lendületesebb gyengülésbe kezdett az euróval szemben, árfolyama meg is érintette a 300-as szintet.

EUR/HUF árfolyam Forrás: Bloomberg, Investor.hu