Egy nem mindennapi vélemény

Vágólapra másolva!
Az általános piaci véleménnyel sok ponton szembemenő prognózist adott 2014-re a DoubleLine alapjait kezelő, és nagy piaci népszerűségnek örvendő Jeffrey Gundlach. Mivel szintén egy olyan szakemberről van szó, akire érdemes odafigyelni, mi is szemezgettünk a Business Insideren összegyűjtött várakozásaiból.
Vágólapra másolva!
  • Az első, és számunkra talán legérdekesebb, hogy Gundlach az arany árfolyamának emelkedésére számít. 10 százalék körüli ralit sem tart elképzelhetetlennek, és részben ennek megfelelően az aranybányákban még ennél is nagyobb felértékelődési potenciált lát.
  • Az arany kilátásaival kapcsolatban mi pesszimisták vagyunk, bár igaz, hogy - ahogy azt már tavaly év végén is írtuk -, egyre többen fordulnak el a nemesfémtől, ami rövid távon hangulati alapon bármikor kippantinthat egy erősebb felfele korrekciót.
  • A részvénypiacokkal kapcsolatban összességében nem fogalmazott meg igazán karakteres véleményt a szakember. Gundlach szerint egyszerűen csak nem kell ahhoz hozzászokni, hogy az S&P 500 úgy emelkedik, hogy közben a 200 napos mozgóátlagot egyetlen korrekciós fázisban sem közelíti meg.
  • A feltörekvő részvénypiacokkal kapcsolatban viszont érdekes amit mond: szerinte azok a házak, amelyek most fekete listára rakták a régiót, egy évvel elcsúsztak a véleményükkel. Ezek a régiók (itt valószínűleg Kínára, Brazílára és a többiekre gondol) ugyanis érték alapon sokkal vonzóbbak, mint ahogy azt jelenleg az emberek gondolják.
  • A kötvényhozamok alakulásáról szintén karakteres Gundlach véleménye, hiszen a piaci prognózissal szemben szerinte a hosszú hozamok rövid időn belül csökkenni fognak. A piacon állítása szerint jelenleg a részvények felől a kötvények irányába áramlik a tőke.
  • Az Apple fontos része minden portfóliónak, akár 600 dollárig is emelkedhet az árfolyam. A 3D nyomtatás egy igen jelentős technológia újításnak mondható, ami képes lehet sokmindent felforgatni, hasonlóan érdekes sztorinak ígérkeznek szerinte a vezető nélküli autók.