Egy nap alatt négyszereződött

Vágólapra másolva!
Vannak olyan, egészen elképesztő tőzsdei mozgások, amikre még úgy is jó ránézni, hogy azon sajnos egy fillért sem kerestünk. Ilyen az Intercept Pharmaceuticals csütörtöki ugrása: az árfolyam közel négyszereződött egyetlen nap alatt. 
Vágólapra másolva!

A cég gyógyszerkutatásokkal foglalkozik, és úgy tűnik sikerült kifejleszteniük valamit, ami később sok pénzt hozhat majd a konyhára. A leírásokból azt sikerült kibogozni, hogy bizonyos májproblémák kezelésére dolgoztak ki egy készítményt, ami a tesztek jelenlegi fázisa alapján jelentős javulást képes elérni a betegek állapotában.

Mivel az amerikai társadalomban a Marketwatch cikke szerint 2-5 százalékra tehető azon emberek aránya, akik a később májzsugorodást is okozó problémával küzdenek, egy meglehetősen nagy durranás lehet a szer. Ezt tükrözi az árfolyam egyetlen nap alatt történt négyszereződése is. Ki tudja, ha valóban sikeres lesz a készítmény (még a tesztek fele hátravan), akkor akár újabb magasságok is jöhetnek (a Merrill 872 dollárra húzta fel a célárat), bár az ilyen papírok piacán mindig érdemes tisztában lenni a kimagasló kockázatokkal is. Ha ugyanis egy gyógyszercég terméke elbukik valamelyik vizsgálaton, és nem kap forgalombahozatali engedélyt, olyan gyorsan eshet vissza az árfolyam, ahogy korábban felemelkedett.

Az Intercept Pharma árfolyama (heti, USD) Forrás: Bloomberg, Investor.hu