Egy alkalmazás a fáradt, kivörösödött szemek ellen

A Flux a környezet színhőmérsékletéhez igazítja a monitort, így az kevésbé fárasztja a szemet. Az ötlet és a kivitelezés is tökéletes!
Vágólapra másolva!
A most ajánlott alkalmazásunk ugyan elérhető iPhone-ra és iPadre is, de első sorban a számítógép-felhasználók életét teszi jobbá. És azt, hogy jobbá teszi, azt most szó szerint értem.
Vágólapra másolva!

A Heti App rovatunkban olyan, üzleti alkalmazásokat ajánlunk, amelyek könnyebbé vagy hatékonyabbá teszik a munkát, azonban ez itt most rögtön egy kivétel. Arra sajnos még senki nem írt programot – pedig igény az lenne rá, ezt látatlanban is betippelem –, hogy minél kevesebben kelljen a képernyőt nézned, arra viszont szerencsére igen, hogy a képernyő bámulása minél kevésbé legyen megterhelő.

Ez a program a F.lux.

És azért ajánlom nagyon melegen, mert én magam is több mint fél éve használom, ezalatt pedig nagy rajongója lettem.

A koncepció egyszerű: mi is írtunk már arról, hogy mi mindentől függ, hogy a monitor hosszas stírölése mennyire bántja a szemedet. A F.lux ezek közül a paraméterek közül a színhőmérsékletet befolyásolja.

Abból indul ki, hogy a legtöbben napközben természetes fénynél, amikor pedig kint sötét van, mesterséges fénynél nézik a monitort. A napkelte és napnyugta időpontjából kiindulva tehát a program legenerál egy automatizált ciklust, aminek mentén – a felhasználó számára szinte észrevétlenül – változtatja a monitor színhőmérsékletét, hogy az mind kevésbé térjen el a környezetétől.

Persze a Flux csak egy gép, és mint ilyen, nem „lát ki a dobozból”, szóval előfordulhat, hogy kézzel utána kell húzni a színskálájának, például amikor napközben is egy sötét lyukban, egy asztali lámpa fényénél próbálsz dolgozni. És a programot bármikor hatástalaníthatod is, ha valamilyen színérzékeny feladatot kell végezned a számítógépen (például grafikai munkát, vagy nyomdai előkészítést). De az elmúlt jó néhány hónapban velem talán ha háromszor előfordult ilyen, akkor sokat mondok.

A program hatása viszont elképesztő.

A monitor színhőmérséklete ugyanis tipikusan az a – tudatosan nem érzékelt – paraméter, amiről egészen addig nem tudjuk, hogy zavar, amíg a zavaró hatás meg nem szűnik. Ismered az érzést, amikor hirtelen áramszünet lesz, és egyszer csak leáll az összes számítógép ventillátorának a zúgása? (Oké, most tekintsünk el a szünetmentes tápegységek vijjogásától). Amikor hirtelen csönd lesz?

Na, ilyen felszabadító élmény egy olyan programot használni, ami kiiktat egy tudatosan fel sem fogott zavaró körülményt a munkahelyi környezetedből.

Ja, és ingyenes!

A F.lux Windowsra, Macre, Linuxra valamin iPhone-ra és iPad-re érhető el.