Elpattant a húr a tőzsdéken

Vágólapra másolva!
Eltört a mécses a részvénypiacokon, úgy tűnik a feltörekvő piacokról végül a Wall Streetre is begyűrűznek a proplémák. Eljött a már régóta a levegőben lógó korrekció ideje, amit az S&P 500 index az elmúlt évek mozgásait vizsgálva kimagasló pontban mért zuhanással indított. Sok jót nem ígér ráadásul az sem, hogy végül napi minimumon zárták a hetet a börzék. 
Vágólapra másolva!

Már jó ideje lóg a levegőben egy kiadósabb korrekció az amerikai részvénypiacon, mi magunk is töbször felhívtuk a figyelmet a magas értékeltségi szintekre, az árfolyamemelkedésektől jóval elmaradó eredménybővülések jelenségére, illetve az amerikai jegybank eszközvásárlásainak csökkentésében rejlő kockázatokra. Eközben ráadásul kezdett egyre túlhevültebb lenni a hangulat a részvények körül, így csak az volt a kérdés, hogy végül mikor indul el a lavina. Ezt sajnos mindig igen nehéz előre megjósolni, az elmúlt fél évben nekünk is beletört már párszor a bicskánk.

Éppen ezért vagyunk most is óvatosak, bár ezúttal mintha valóban más lenne a helyzet, és mintha végre tényleg eljött volna az ideje egy mélyebbnek ígérkező korrekciónak. Az S&P 500 index úgy emelkedik már jó ideje, hogy a 200 napos mozgóátlagig egyszer sem korrigált vissza, márpedig az ilyen nyílegyenes felívelések nem tarthatnak örökké. Talán most végre visszakanyarodunk a 200-as mozgóig, ami valahol az 1700 pontos szinteknél (5 százalékkal lejjebb) húzódik.

Az S&P 500 index Forrás: Stockcharts.com, Investor.hu

A pénteki mozgások alapján erre könnyen sor kerülhet, ugyanis egy meglehetősen heves áresés bontakozott ki szerte a világon. Az európai indexek nagyot estek, az OTP valósággal zuhant, miközben az S&P 500 index pontban mérve az elmúlt évek egyik legnagyobb csökkenését szenvedte el (a százalékos mozgás tekintetében viszont ennyire nem gyászos a kép). Egyáltalán nem jó jel ráadásul, hogy az amerikai index napi minimumon zárt, hiszen eszerint a vevők még a nyomott szinteken sem léptek be a piacra. Ez általában a következő napok mozgását illetően is egy baljós előjel, szóval a jövő hétre egyelőre nem ígér sok jót.

Forrás: Investor.hu

Úgy tűnik egyébként, hogy a nagy eladói hullámért nem is a fejlődők, sokkal inkább a feltörekvő piacok a felelősek, nem is csoda talán, hogy egyesek már rögtön az 1997-es válsághoz hasonlítják a mostani helyzetet. Azt viszont érdekes látni, hogy milyen sokféle probléma csúcsosodott ki mostanra. Egyes országok a rossz folyó fizetési mérlegük miatt szenvednek (például a törökök vagy dél-afrikaiak), másoknál viszont a gazdasági növekedéssel kapcsolatban vannak kérdőjelek (Kína és talán Brazília is), de Kínában az ingatlanlufi és a bankközi piacon tapasztalható problémák is egyre több félelmet generálnak. Nem szabad elefeledni sajnos Ukrajnát sem, ahol polgárháborús helyzetek uralkodnak, míg a gazdaságpolitikai hibák Argentínában is hatalmas problémákhoz vezettek.

A feltörekvő piaci nyugtalanság a kockázatválalási hajlandóságban hamar éles fordulatot eredményezett. A félelem indexként elhíresült VIX index ennek megfelelően megugrott, az amerikai állampapírok hozama csökkenni kezdett (sokan menekülnek ebbe a biztonságosnak vélt termékbe), de emelkedett az arany árfolyama is. Azt talán mondani sem kell, hogy ha ez a tartósan negatív hangulat fennmarad a külpiacokon, úgy a rekordalacsony magyar alapkamat mellett a forint sérülékenysége is kifejezetten magas lehet.

A VIX index grafikonja Forrás: Stockcharts.com, Investor.hu

Az arany árfolyama Forrás: Stockcharts.com, Investor.hu

A tízéves amerikai kötvény hozama Forrás: Stockcharts.com, Investor.hu