Csattant az ostor a Civis Globál Brókerházon

Vágólapra másolva!
Fizethet keményen a Civis Globál Brókerház Zrt. A társaság messze túl magas hozamot ígérő befektetéseibe már sokan csúnyán beleszaladtak, most 250 millió forintra bírságolta meg őket a Nemzeti Bank. Az indoklás engedély nélküli portfóliókezelés.
Vágólapra másolva!

Több száz ügyfél bízta meg azzal a társaságot, hogy saját nevében, a befektetők javára szerződést kössön befektetési termékre. A brókerház természetesen át is vette a befektetésre szánt pénzt, összesen több milliárd forintot, majd a pénz egy részéből rendszeres gazdasági tevékenysége keretében pénzügyi eszközre vonatkozóan engedély nélkül portfóliókezelést végzett. Mindezt nagy rendszerességgel, rengeteg befektető pénzével játszva, és jogszabálysértően. A társaság kihasználta azt a tényt is, hogy az MNB nyilvántartásában biztosításközvetítési tevékenység végzésére jogosult alkuszként szerepel, s így professzionális, engedéllyel rendelkező piaci szereplő látszatát keltette.

A Civis Globál Zrt. ezzel a szabálysértéssel negatívan hatott a tőkepiac biztonságos és zavartalan működésére, a tőkepiac tisztaságára, az engedéllyel működő szervezetekre, azok tagjaira és ügyfélkörére, ez pedig súlyosbító körülmény. Egyúttal jelentős mértékű pénzeszközöket vont el a tőkepiac legális intézményei által nyújtott szolgáltatásoktól.

Mivel a Civis Globál Zrt. több esetben súlyosan megsértette a független biztosításközvetítőként rá vonatkozó jogszabályi előírásokat és szakmai elvárásokat is, az MNB visszavonta a társaság biztosításközvetítői tevékenységi engedélyét, és törölte nyilvántartásából. Mint az a határozatban olvasható, a piacfelügyeleti eljárást a jegybank jogelőd hatósága, a PSZÁF indította.

A Civis nem működött együtt a jegybankkal az eljárás során.