Csalódást okozott az Amazon

Amazon árfolyama (Nasdaq)
Vágólapra másolva!
Csalódást okozott negyedik negyedéves eredményeivel a világ legnagyobb online kereskedelmi vállalata, az Amazon. A cég árbevétele és nyeresége is elmaradt az elemzői várakozásoktól, többek között a pilóta nélküli drónok magas költségei miatt. 
Vágólapra másolva!

Az Amazon negyedik negyedéves eredményei:

  • A cég 239 millió dolláros nettó profitot ért el, ami részvényenként 51 centes nyereségnek felelt meg. Ez jóval elmaradt az elemzők által várt 69 centes EPS-től.
  • A várttól elmaradó nyereségnek legfőbb oka a megugró operatív költségek, melyek 25,1 milliárd dollárra emelkedtek az egy évvel korábbi 20,9 milliárd dollárról. Az operatív költségeket leginkább a szállítás felgyorsítására létesített új raktárak és a pilóta nélküli drónokba történő befektetések emelték meg.
  • További csalódás, hogy a cég forgalma csupán 20 százalékkal nőtt a hagyományosan erős karácsonyi időszakban, ami 2008 óta a legalacsonyabb negyedik negyedéves növekedési ütemnek felelt meg. A 25,6 milliárd dolláros árbevétel alulmúlta az elemzők által várt 26,1 milliárd dolláros értéket.
Forrás: Bloomberg, Investor.hu

  • Az USA-n kívüli értékesítések éves növekedési üteme 13 százalékra lassult az egy évvel korábbi 21 százalékról. A cég árbevételének legnagyobb hányada még mindig Észak-Amerikából érkezik, ahol 26 százalékkal, 15,3 milliárd dollárra nőtt az árbevétel.
  • Az Amazon ezen túl közölte, az idei első negyedévben 18,2-19,9 milliárd dollár között alakulhat az árbevétele. Az elemzők átlagosan 19,7 milliárd dollárra számítanak.
  • Az eredményekre 13 százalékot zuhant a részvény piaczárás után.
Amazon árfolyama (Nasdaq) Forrás: Bloomberg, Investor.hu