Bérlők híján végképp kútba esett az ócsai kezdeményezés

Vágólapra másolva!
Hiába a remek ötlet, hiába a kivételes helyzet, hiába a kereslet, teltház helyett félárboc, örömhír helyett kudarc. 80 darab, eredetileg devizakárosultak kisegítésére felhúzott épület közül 42 talált bérlőjére, és a projekt a továbbiakban is magára van hagyva, írja ma a nol.hu.
Vágólapra másolva!

Aki nagyon rohan, annak a forráscikk két mondatát emeljük ki: „Végleg most rekesztették be az ócsai kísérletet. De a projekt valójában már az indulásnál elbukott.” Szomorú ez, már csak azért is, mert az ötlet jövője is teljesen sötét. Olcsónak szánták, drága lett. Környezettudatosra tervezték, fával fűtik a házakat. 2012 tavaszán zárták volna az első ütemet, megcsúszott. Devizahiteltől megroggyant családokon akartak segíteni, most félretették a lakásokat olyanoknak, akiket egyszer, valamikor, majdan csapás ér. Nem kellett sokat várni a fészbukozók éles nyelvére: tehát most már csak a katasztrófát kell kivárni.

Akik beköltöztek, azok beilleszkedtek, Ócsán iratták be oviba, iskolába a gyerekeiket. A kisebb hibákat ki-ki maga javítja, a nagyokat közmunkások orvosolják, a városnak tehát ez nem kerül pénzébe. A bérlők felkutatása a Máltai Szeretetszolgálat feladata volt, de nem kapott megbízást arra, hogy a továbbiakban is így járjon el. A kormány nem tárgyal az önkormányzattal a folytatásról, de arról sem értesítette a városvezetést, hogy lemegy a függöny. “Az ingatlanok a NET tartalékalapjába kerültek, ám lapunk információi szerint nagy a bizonytalanság: ezeket is meg kell hirdetniük havonta a többi tartalék ingatlanhoz hasonlatosan, vagy őrizniük kell esetleges katasztrófák idejére. Az ingatlanok mindenesetre még nem szerepelnek a tartalékalap listáján”, írja a Népszabadság. A szociális lakópark ügye állítólag egyhamar nem kerül sorra a kormányülések napirendjén.