Lapátolják a pénzt a részvényalapokba

Vágólapra másolva!
A tanácsadással, elemzéssel, de például befektetési alapok kezelésével is foglalkozó Morningstar készített egy igen érdekes ábrát arról, hogy az elmúlt években az amerikaiak milyen típusú (részvény vagy kötvény) alapokban helyezték el szívesebben pénzüket. Ezek szerint tavaly brutális tőkét lapátolt a lakosság részvényekbe, annyit, amire még a 2000-es nagy eufória idején sem volt példa.
Vágólapra másolva!

Bár a 400 milliárd dollár feletti vagyonnövekménynek nagy részét például külföldi piacokon befektető alapok tették ki, azért a gyűjtés eredményeinek szemléletesebbé tételére az amerikai piacok mozgását leképező S&P 500 indexet is jól használhatónak tartjuk. Ha csak egy pillantást vetünk az ábrára, kicsit ijesztően fest, hogy a 2013-ashoz hasonlóan kiugró részvényimádat után (vagyis a 2000-es évet követően) tisztán megfigyelhető volt a részvények felől a kötvények irányába történő elmozdulás, aminek köszönhetően persze az S&P 500 is gyászos teljesítményt mutatott egészen 2002-ig.

Forrás: Investor.hu

Hasonló, vagyis a részvények irányába való erős pozícionáltságról árulkodik a Bank of America havi, alapkezelői felmérésének legutóbbi anyaga is. A megkérdezett profik 55 százaléka felülsúlyozza a részvényeket, ami meghaladja az átlagosan megfigyelhető szinteket. Európa a leginkább kedvelt régió, míg a szektorok közül tisztán kivehető a bankok és a ciklikus fogyasztási javak irányába való pozícionáltság.

Forrás: Investor.hu

Mivel a bankszektorban a nagy átstrukturálások és a még mindig alacsonynak tűnő árazási szintek miatt mi is látunk fantáziát, kicsit félve tekintünk rá azokra a grafikonokra, melyek szerint az alapkezelők közül is egyre többnek válnak kedvenceikké ezek a részvények. Az elmúlt tíz évben csak egyszer fordult elő az, hogy olyan nagy arányban volt a bankokat felülsúlyozók aránya, mint most. Ez azért nem jó jel, hiszen minél többen ülnek a lovon, az annál lassabban tud majd ügetni, mielőtt végül dob majd egy nagy hasast a rá nehezedő súlytól.

Forrás: Investor.hu

Viszont!

Nincs azért annyira egyszerű dolgunk, hogy teljesen elvegyék a látottak a részvénypiaci étvágyunkat. Egyrészt ugyanis a Morningstar ábrájából kicsit hosszabban elmerengve akár egy nagy rotációt is kiolvashatunk, ami a kötvények felől a részvényekbe való pénzáramlásnak felel meg. Ha az elmúlt tíz évben látottakból indulunk ki, nem nehéz azt feltételezni, hogy egyetlen év részvénypiaci tőkebeáramlásával nem ér még véget a folyamat, bőven vannak olyan vagyonok, amik egy emelkedő hozamkörnyezetben sokkal inkább a részvénypiaci befektetések felé vehetik az irányt.

Szóval könnyen lehet, hogy a részvénypiaci bikaévek ezzel még egyáltalán nem értek véget, hiába a túlfűtöttségre utaló jelek. Ezek miatt persze nem árt az óvatosság, de azon talán érdemes lehet elgondolkozni, hogy nem indulhat-e el a pénzek átcsoportosítása olyan szektorokba (például az energia, vagy a tartós fogyasztási javak), amiket jelenleg nagyon sokan alulsúlyoznak.

Vagy mondjuk nem kellene-e már odafigyelni a fekete bárányként kezelt feltörekvő régiókra, amiket utoljára csak a válságban utálták ennyire a nagy piaci szereplők, mint most?

Forrás: Investor.hu