Barátibb kormányzatra számítanak a kisvállalatok

Vágólapra másolva!
Az előző negyedévi megingás után újra optimistábbak lettek a hazai kis- és közepes vállalkozások, a következő egy évre vonatkozó várakozásokat jelző K&H kkv bizalmi index 5 ponttal emelkedett. A javulás azzal magyarázható, hogy nagymértékben növekedett a benyújtott uniós pályázatok aránya, és a vevőkkel kapcsolatban is bizakodóbbak lettek a vállalkozások, miközben a gazdaságpolitikával és a közterhek változásával kapcsolatos várakozások nem romlottak tovább.
Vágólapra másolva!

Az 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás megkérdezésén alapuló negyedéves K&H kkv bizalmi index értéke az előző negyedévben tapasztalt visszaesés után öt ponttal emelkedett, és jelenleg -13 ponton áll, ami az elmúlt három év második legmagasabb értéke.

Míg az elmúlt negyedévben a közterhekkel és a gazdaságpolitikával kapcsolatos várakozások nagymértékű romlása miatt csökkent az index, most ez a két tényező stagnált. Továbbra is a vállalkozások közel fele várja a közterhek növekedését, és a vállalkozások 27 százaléka véli úgy, hogy a kormányzat következő egy évi munkája inkább vállalkozásbarát lesz, ami 4 százalékpontos növekedés az előző negyedévhez képest.

Közel 36 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben átlagosan benyújtott uniós pályázatok száma, valamint öt százalékponttal nőtt azoknak a cégeknek az aránya, akik olyan pályázati lehetőséget találnak, amely komolyan érdekelheti őket. „A növekedés összefügghet a tavalyi évben Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszüntetésével, aminek következtében újra megnyíltak az Európai Bizottság által befagyasztott uniós források” – magyarázza Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.

A vevőkkel kapcsolatos várakozások is javulni tudtak, ami azért lényeges, mert a vállalkozások helyzetét meghatározó tényezők közül a vevői kapcsolatok a legfontosabbak. Az erősödés annak köszönhető, hogy jelenleg átlagosan 28 munkanapos fizetési határidővel szembesítik a vevők a cégeket, így mintegy 4 nappal csökkent az átlagos fizetési határidő az előző negyedévhez képest.

Pozitív tendencia a folytatást illetően, hogy nyár közepén a belső fogyasztás is túljutott a mélyponton, és folyamatosan bővül a kiskereskedelmi forgalom.

Az ágazatok közül a mezőgazdasági cégek bizalma fordult a leginkább pozitív irányba, míg a kereskedelmi szektorban nem látható számottevő változás. A várakozások javulása minden árbevétel kategóriában megfigyelhető.