Az űrről sem mond le az Airbus

Vágólapra másolva!
Nagy átalakításokról döntöttek tavaly az Airbusnál, azonban az európai óriáscégnél nem mondanak le teljesen a repülőgépgyártáson kívüli tevékenységről sem. Sőt akár bővíthetik védelmi, illetve űrdivíziójukat is.
Vágólapra másolva!

Nagy átalakuláson megy keresztül a cég

Ha valaki az Airbusra gondol, akkor a nagy utasszállítógépek jutnak először az eszébe, pedig nem csak ezzel foglalkozik a cég. A korábban EADS-nak (European Aeronautic, Defence & Space) nevezett vállalatnak van védelmi, illetve az űripari szegmense is, bár igaz, hogy a bevételek több mint kétharmadáért a repülőgépgyártás felel. Az európai cégnél 2013-ban döntöttek a repülőgép márkanevük felvételéről, ezen kívül pedig jelentősen át is szervezték a társaságot.

Decemberben például közel hatezer ember elbocsátását határozták el a védelmi és az űrkutatási ágazat összevonásával párhuzamosan. Tom Enders 2012-ben lett a cég vezérigazgatója, aki akkor rögtön megpróbált összeolvadni a brit BAE Systems-szel, hogy kiegyensúlyozza a repülőgépgyártás és a védelmi üzletág arányát. Ez a fúzió azonban elhalt, így a cégnél inkább a repülőkre koncentrálnak, amit jól kifejez a névváltás is.

Forrás: Investor.hu

Nem adják fel az űripart sem

Tegnap viszont Enders úgy nyilatkozott, hogy ha csábító űripari eszközök eladása merülne fel Európában vagy bárhol másutt a világon, az Airbus megfontolná azok megvételét, írja a Bloomberg. Hozzátéve, hogy nyitottak egy esetleges fúzióra is az űrszegmens esetében, illetve mérlegelik az MBDA rakétafejlesztő és gyártó cégben meglévő részesedésük növelését is.

Nem utasítanánk vissza semmilyen tárgyalást, ha az európai űr vagy védelmi szektorban tovább folytatódna a konszolidáció, fogalmazott Enders. Persze ez nem jelenti azt, hogy bármilyen ügyletet rögtön elfogadnának, és bármilyen akcióra csak akkor kerülhetne sor, ha az elkezdett reorganizáció már lezárult az idei vében.

Az MBDA-ben az Airbusnak és a brit BAE Systems-nek is 37,5 százalékos részesedése van, míg a maradék rész az olasz Finmeccanica tulajdona. Enders arról is szólt, hogy ha felmerülne a lehetőség, az Airbus bármely partnerének részét megvásárolná.

A Bank of America elemzője keddi kommentárjában azt írta, hogy a BAE Systems eladhatja néhány üzletágát, köztük akár az MBDA-ban lévő részét is, hogy nagyobb hozamot biztosítson részvényesinek. Vagyis a későbbiekben akár fel is pöröghet majd a pletykamalom egy esetleges tranzakcióról, illetve arról, hogy az miként változtathatja majd a két cég értékét.

Az Airbus éppen a napokban számolt be arról, hogy rekord számú repülőgép megrendelést kapott tavaly. Az árfolyam néhány napos korrekciója után pedig újra felfelé vette az irányt tavalyi szárnyalását követően. A mostani szerdai kereskedében nem nagy elmozdulást mutat a részvény.

Az Airbus árfolyama (Párizs) Forrás: Bloomberg, Investor.hu