Az internet romba döntötte a zeneipart

A globális zeneipar bevételeinek megoszlása csatornák szerint (nem számítva a koncert- és hirdetési bevételeket és a rádiókat)
Vágólapra másolva!
Idén megáll a zeneipar zsugorodása, és az online szolgáltatásoknak köszönhetően újból növekedésnek indulnak a bevételek.
Vágólapra másolva!

Lebilincselő grafikont közölt az Economist a globális zeneipar bevételiről. Az ábra nem teljesen friss, novemberi előrejelzéseket mutat, de a Big Picture-nek hála így is rábukkantunk. Az üzenet pedig kétségkívül érvényes most is.

  • A "fizikai" hanghordozókból származó bevétel közel 10 milliárd dollárral, azaz nagyjából 45 százalékkal zuhant öt év alatt. Ez a trend nem is fog fékeződni.
  • A fizetős zeneletöltés ugyan stabilan nő, de lassú ütemben. 2016-ra így is meghaldhatja a fizikai hanghordozók piacát.
  • Nagyobb ütemű növekedés jön viszont a folytonos online zenehallgatást lehetővé tévő "streaming" szolgáltatások oldaláról, igaz, ez a szegmens is kicsi még a lemezpiachoz képest.
  • Mindezek együtt talán megállíthatják a zeneipari bevételek látványos zsugorodását 2014-ben, és konszolidáltabb, de érezhető növekedést indíthatnak el.
  • Mondanunk sem kell, hogy mindez az okostelefon-forradalomnak és az egyre olcsóbb, korlátlan adatmennyiséget tartalmazó előfizetéseknek köszönhető.
  • Az sem újdonság, de érdekes, hogy nemcsak a bevételi szerkezet, hanem a fogyasztói igények is drasztikusan megváltoztak. A korábban a fizikai hanghordozók kapacitásához igazított albumok formátuma kiveszőben van, a feltörekvő digitális csatornák jellemzően a számokat, illetve az ezekből összeállított listákat, válogatásokat preferálják.
A globális zeneipar bevételeinek megoszlása csatornák szerint (nem számítva a koncert- és hirdetési bevételeket és a rádiókat) Forrás: Economist