Az év legcsúnyább német szava egy EU-s jelenség

Vágólapra másolva!
A Darmstadti Egyetem független zsűrije javaslatok alapján választja ki az év legcsúnyább szavát (Unwort des Jahres) 1991 óta. 2013-ban összesen 746 szót, kifejezést jelöltek, és a befutó SOZIALTURISMUS arra utal,
Vágólapra másolva!

hogy régiónkból, az Európai Unió közép- és kelet-európai tagállamaiból bevándorló munkavállalók hátsó gondolatai közt bizony ott motoszkál, hogyan lehetne minél jobban járni a szociális juttatásokból.

A zsűri indoklása szerint a magyarul egyszerre szociális és társadalmi turizmusnak fordítható szóösszetétellel „egyes politikusok és médiumok hangulatot keltenek a nemkívánatosnak minősített bevándorlók, különösen a kelet-európaiak ellen”. A turizmus szóról az jut eszünkbe, hogy a bevándorlók "kéjutazáson" vesznek részt, a szociális jelző, az összetétel célt jelző tagja pedig azt a benyomást kelti, hogy lusta haszonlesők, akik nem dolgozni akarnak, hanem a német szociális ellátórendszer juttatásaira pályáznak – fejtette ki a bizottság. Ezáltal pedig „diszkriminálnak embereket, akik a nyomorból érkeznek Németországba a jobb jövő reményével, és megtagadják tőlük a jogot boldogulás kereséséhez” – emelte ki Nina Janich, a bizottság szóvivője. A munkavállalás körüli vita forrpontjában egyébként főként a román és bolgár állampolgárok uniós helyzete áll: a bajor konzervatív CSU szerint – „aki csal, az repül” – szigorítani kell a bevándorlókra vonatkozó szabályokon. A bajor konzervatívokat ezért a megfogalmazásért jobboldali populizmussal, a bevándorlók elleni hangulatkeltéssel vádolták meg ellenzéki pártok és a koalíciós társ szociáldemokraták.

Az év legcsúnyább szava kezdeményezés célja a nyelvi érzékenyítés a közbeszédben. A szavakat egyebek között annak alapján vizsgálják, hogy sértik-e az emberi méltóságot vagy a demokratikus alapértékeket, illetve hogy félrevezetőek, avagy éppen gyengítő, eufemisztikus jellegűek-e. A 20. század mint olyan legcsúnyább aranyérmese a Menschenmaterial, avagy emberanyag lett.