Az év közepén lehetnek új uniós pályázatok

Vágólapra másolva!
A fejlesztési stratégia januárban elkészülhet.
Vágólapra másolva!

Várhatóan az év közepén jelennek meg az új uniós pályázatok – mondta Cséfalvay Zoltán. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságstratégiáért felelős államtitkára szerint Magyarország - a kormány jóváhagyása után - várhatóan január végén hivatalosan is benyújtja az Európai Bizottságnak a 2014-2020-as időszak fejlesztési stratégiájának irányait és keretét meghatározó partnerségi megállapodást. Február végén az operatív programok tervezetét is beadja.

A tagállamok április 22-ig nyújthatják be formálisan is a partnerségi megállapodást, majd további 3 hónapjuk van az operatív programok beadására. Cséfalvay szerint a magyar cél az, hogy a folyamat minél gyorsabb legyen, mert annál hamarabb ki lehet írni a pályázatokat.

Az elindult új tervezési időszakban a források 60 százalékát közvetlenül gazdaságfejlesztésre szeretné fordítani Magyarország - mondta Cséfalvay. A 2007-2013-as időszakban a források 16 százaléka jutott erre. A legtöbb pénz - várhatóan mintegy 1100 milliárd forint - a foglalkoztatás ösztönzésére jut 2014 és 2020 között. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program lesz a legnagyobb operatív program 2740 milliárd forintos kerettel; a források jelentős részét kkv-k fejlesztésére fordítják, de fontos lesz többek között a kutatás-fejlesztés, az innováció, az infokommunikációs szektor fejlesztése.

A kis kockázatú, kisebb értékű pályázatok várhatóan már tavasszal megjelennek - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára.