Az ENSZ-hez fordulnak a horvátok a Mol miatt

Vágólapra másolva!
A horvát kormány már korábban is jelezte, hogy nemzetközi szervezetekhez fordul a Mol-INA ügy miatt, mert szerintük a magyar olajcég nem tartotta be a korábbi megállapodásokat. A horvátok végül az ENSZ nemzetközi kereskedelmi jogi bizottságához fordultak, mielőtt még elévült volna az ügy.
Vágólapra másolva!
  • Január elején érkezett a hír, hogy a horvátok nemzetközi bírósághoz fordulnak a Mol-INA ügy miatt, mert szerintük a magyar fél a korábbi vállalásait nem tartotta be.
  • Most a Jutarnji list arról számolt be, hogy a horvátok az ENSZ nemzetközi kereskedelmi jogi bizottságához (UNCITRAL) fordulnak.
  • Lépniük kellett a horvátoknak, mert január 30-a után elévült volna az ügy.
  • A horvát kormány szerint a Mol akadályozza őket az INA irányításában.
  • A horvátok szerint a Mol nem teljesítette a 2003-ban vállaltakat, nem kezdte meg a cég a sisaki finomító modernizálását és a fiumei finomító felújítása is csak az elején jár.
  • A Mol kommunikációs igazgatója szerint a cég készen áll bármilyen jogi vitára, bár még nem kaptak hivatalos keresetet.

Mint ismeretes, a Mol november végén egy washingtoni székhelyű választott bírósághoz fordult, mert a Mol szerint pont a horvátok nem teljesítették a korábbi megállapodásukat.

Molt érintő másik hír, hogy Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a horvát alkotmánybíróságra keresetet nyújtott be, mert szerinte a zágrábi megyei bíróság megsérti az alkotmányos jogát, hiszen nem hajlandó addig tárgyalni a letartóztatási határozat fellebbezéséről, amíg le nem tartóztatják Hernádit.