Vágólapra másolva!
Beállt a sorba a dél-afrikai jegybank is az irányadó ráta 5 százalékról 5,5 százalékra való emelésével. Nagyon úgy tűnik, hogy megindult a feltörekvő piaci lavina, a jelentős török kamatemelés után mindenki próbálja tetszetősebbé tenni saját devizáját. Matolcsy György eközben (a Bloomberg tudósítása szerint) további teret is lát még a magyar alapkamat csökkentése előtt. 
Vágólapra másolva!

A török jegybank tegnap este 7,75 százalékról 10 százaléka emelte az alapkamatot, amit nem sokkal ezelőtt a dél-afrikai jegybank 5 százalékról 5,5 százalékra való kamatemelése követte. A két ország közös vonása a jelentős fizetési mérleg hiány, ami miatt mindegyik devizája sokat gyengült az elmúlt hetekben. Nemcsak ketten vannak a klubban, hiszen mellettük például India, vagy Brazília is hasonló gondokkal küzd, akik korábban szintén emelték a kamataikat.

Erre azért van szükség, hogy a devizák ellen spekulálók dolgát megnehezítsék, illetve vonzóbbá tegyék magukat a külföldi befektetési tőke számára. Értelemszerűen, ha ezeken a feltörekvő piacokon hozamemelkedés indul, úgy a velük versengő többi fejlődő országon is előbb-utóbb rajta lehet a kényszer (elsősorban például olyan országoknál, akiknél mondjuk jelentős devizahitel állomán miatt nem mindegy, hogy mekkorát gyengül a deviza), hogy hasonló módon tegyen. Máskülönben a pénzek elvándorolnak tőlük a magasabb kamatozású régiók felé.

A fokozott piaci turbulenciák közepette ma Matolcsy György a további kamatcsökkentés előtt álló lehetőségekről beszélt a Bloomberg tudósítása szerint.

Forrás: Investor.hu