Amikor majd nem várunk a gázóra leolvasóra

Vágólapra másolva!
Ma is tanultunk egy új szót: AKFAFR. Nem könnyű kiejteni, az is tény, de egyrészt hangzásra még mindig veri az „automatizált közüzemi fogyasztási adatokat fogadó rendszer” kifejezést, másrészt tényleg megkönnyíti az életünket, ha megvalósul.
Vágólapra másolva!

90,7 millió forintos uniós támogatással dolgozik a Nextent Informatika Zrt. egy olyan kutatás-fejlesztés projekten, amely a cég közleménye szerint teljes mértékben automatizálja majd a mérőóra-állás bejelentést. A tervek szerint egy beszédfelismerő modul fogadja és dolgozza majd fel a fogyasztó által bediktált adatot. Ellenőrzi, helyes-e, majd rögzíti. Ez emberierőforrás-takarékos, gyors és pontos. Nincs várakozás, a technológia akármennyi párhuzamos bejelentést fogad és rögzít. A Nextent közleményében az olvasható, hogy már idén piacra dobhatják a rendszert. Jelenleg több közüzemi szolgáltatóval tárgyalnak. A technológia más területen is használható, minden olyan szolgáltatónál, amelyiknek az ügyfelek adatairól folyamatos információra van szüksége.

A Nextent az Észak-Magyarországi Informatikai Klaszter egyik tagja, a projekt a cég Miskolc közelében található innovációs központjában valósul meg. A vállalat több mint 50 dolgozót foglalkoztat, árbevétele a cégadatok szerint 2011-ben meghaladta az 1,4 milliárd forintot, míg 2012-ben 579,6 millió forint volt. A cég tájékoztatása szerint a 2011-es kiugróan magas árbevételnek számít, az egyetlen fővállalkozói projektnek köszönhető. A cég szerint az árbevétele 2013-ban az előzetes adatok alapján meghaladta a 2012-est.

Az automatizáló rendszerrel a Nextent a nemzetközi piacot is célba vette.