Minden norvég milliomos

Vágólapra másolva!
Norvégiában minden állampolgár milliomosnak érezheti magát, ugyanis az állami olajalap vagyona idén átlépte az 5000 milliárd norvég koronát. Így a kicsivel több mint öt milliós lakosság minden tagja virtuálisan milliomos.
Vágólapra másolva!

A milliomosok országa

Norvégiában 1990-ben hozták létre az állami nyugdíjalapot, amibe az északi-tengeri olaj- és gázkitermelésből származó bevételeket helyezik el, majd ezeket a pénzeket a világ különböző részein fektetik be részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba.

Ráadásul ezt a jövedelmet ellentétben, más kőolajban gazdag országgal a jövőbe fektetik be és ellenállnak annak a kísértésnek, hogy azokat most azonnal elherdálják. A mindenkori kormány maximum az alap négy százalékát költheti el egy évben.

A január eleji állapotok szerint az alap vagyona elérte az 5110 milliárd norvég koronát (nagyjából 186000 milliárd forint!), így az 5 096 300 fős lakosságból mindenki virtuálisan milliomosnak mondhatta magát. Egyébként az alapban lévő vagyon értéke nyomon követhető a Norges Bank Investment Management (NBIM) honlapján, habár a mostani számok hajszállal az 5060 milliárd korona alatt állnak, nem lehet kétségünk afelől, hogy hosszú távon bőven feljebb fog kúszni még ez a szám.

Forrás: NBIM, Investor.hu

Mindenhol ott vannak

Az NBIM előrejelzései szerint, a jelenleg a norvég GDP 183 százalékát kitevő összeg 2030-ig akár 220 százalékra is emelkedhet.

Habár a tavalyi teljes évről még készült el a riport, az alap piaci értéke csak 2013 harmadik negyedévében 318 milliárd koronával nőtt, míg egy évtized alatt több mint megötszöröződött az alapban lévő eszközök értéke. Jelenleg a világ összes részvényének nagyjából egy százaléka a norvég nyugdíjalapnál van.

Az alapnak vannak egyébként magyar részvényei is. 2012 végén a hazai blue-chipekben, valamint az Egisben és az FHB-ben volt részesedése. Októberben felröppent a hír, hogy a norvégok fontolóra veszik Mol pakettjük eladását, amit később a Moltól cáfoltak.

Forrás: Investor.hu