A NAV azt ígéri, nem lesz tömeges üzletbezárás

Vágólapra másolva!
A kereskedők döntő többsége eleget tett kötelezettségének, és várja az online pénztárgépét: beszerezte a szükséges kódot, és megrendelte új készülékét – írta a Magyar Nemzet. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal azt ígéri, hogy tömeges üzletbezárásra nem kerül sor, nem kell drasztikus fellépésre számítania annak, aki megrendelte az új kasszát.
Vágólapra másolva!

Januárban elsősorban azoknál a kereskedőknél és más kisebb vállalkozásoknál vizsgálódik az adóhatóság, amelyek a tavalyi ellenőrzéskor nem tudtak felmutatni pénztárgép-megrendelést – mondta a Magyar Nemzetnek Aszalós Andrea, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sajtóreferense.

Aszalós közölte azt is, hogy a szabályok szerint az érintettek mindaddig használhatják korábbi kasszájukat, amíg meg nem kapják az új gépüket. Feltétel ugyanakkor, hogy az adott vállalkozás megszerezte már a szükséges kódot, és megrendelést is adott valamely új típusú készülékre.

Az eddig késlekedők közül egyébként sokan végül úgy döntöttek: hiányzó megrendelésüket a NAV erre kialakított internetes felületén adják le. December utolsó napjáig nagyjából 17 ezren éltek ezzel a lehetőséggel.

Az idén a kicsik mellett a – számítógép-alapú gépet használó – nagyobb szereplők, például a benzinkutak és a nagyáruházak is ellenőrzésre számíthatnak. Az előírások szerint ugyanis nekik a múlt év végéig kellett megvásárolniuk új típusú készüléküket. A jelek szerint a gyártási, beszerzési nehézségek miatt sok cég csak 2014 első hónapjaiban juthat a pénztárgépéhez – mondta a sajtóreferens.

Hozzátette: a hivatal emberei az eset valamennyi körülményét áttekintik majd, amikor meghozzák döntésüket. Ha a vállalkozás minden tőle telhetőt megtett, drasztikus fellépésre nem kell számítania – mondta Aszalós Andrea. Hozzátette, hogy tömeges üzletbezárás nem kerülhet szóba.