A legjobb dolog, ami egy kidobott karácsonyfával történhet

Karácsonyfa, szemét, kidobva
Ha az utcán a többi szeméttel elkeveredve kallódik is a szegény kis fenyőfa, biomasszaként még nagy szolgálatot tehet
Vágólapra másolva!
Az vita tárgya, hogy a díszeitől és szerepétől megfosztott, a járda mellett kopáran, tehetetlenül, néma szemrehányásként heverő törzs, ágak, meg az a néhány tűlevél-csomó még karácsonyfának számít-e, vagy már simán csak fenyőfa, azon belül sem élő. De Baranya megyében idén is összeszedik, a pécsi erőműbe szállítják, majd eltüzelik őket.
Vágólapra másolva!
Ha az utcán a többi szeméttel elkeveredve kallódik is a szegény kis fenyőfa, biomasszaként még nagy szolgálatot tehet Fotó: Mudra László - Origo

A városüzemeltetési Biokom Kft. a várható 35 tonnából eddig 30 tonnányi fenyőfát gyűjtött össze és szállított az erőműbe, tájékoztatta a Dalkia cégcsoporthoz tartozó Pannonpower az MTI-t. A pécsi erőmű két biomassza blokkjával 31 ezer háztartásnak és más fogyasztóknak biztosítja és melegíti a vizet, távfűtéshez is.

A fákat mobil aprítógép segítségével dolgozzák fel és más tüzelőanyagokkal vegyítik, hogy a gyantatartalom ne okozzon problémát. Az ünnepek után kidobott fenyőfák eltüzelése évek óta gyakorlat Pécsett, mert a nagy mennyiségben keletkező hulladék nem komposztálható, a lerakókban pedig nagy helyet foglalna el.